Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen se asteapta la o crestere de 4,2% pentru BET in primul trimestru si de 17,1% pe tot anul

10.01.2008, 18:40 10

Austriecii de la Raiffeisen estimeaza ca principalele actiuni de la Bursa vor intra pe o tendinta mai clara de crestere incepand din trimestrul al doilea al anului, considerand ca evaluarile pozitive prin prisma indicatorilor financiari vor sprijini actiunile din structura indicelui BET, potrivit unui raport privind perspectivele la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE).
Analistii de la Raiffeisen estimeaza o crestere de 4,2% pentru BET in primul trimestru, de 9,6% la finalul primului semestru, 13,9% pentru primele trei trimestre si 17,1% pentru tot anul.
Banca austriaca subliniaza ca ultimul trimestru al anului trecut a aratat ca piata de capital locala este sensibila la contextul de pe pietele internationale, acesta fiind si unul din principalele motive pentru scaderea preturilor, care ajunsese la 20% in anumite momente. Analistii de la Raiffeisen considera totusi, ca desi noi turbulente sunt posibile, evolutia actiunilor va fi pozitiva in acest an.
O parere similara au si analistii grupului financiar austriac Erste, care intr-un raport privind asteptarile lor la nivelul ECE estimeaza cresteri pentru toate actiunile principale, cum sunt cele ale bancilor BRD si Banca Transilvania si titlurile SIF-urilor daca increderea privind piata romaneasca va reveni.
Analistii Erste mai evidentiaza si titlurile Impact, care, spun ei, ofera expunere la boom-ul din sectorul constructiilor, care a depasit agricultura ca pondere in PIB pentru prima data in 2007.
Erste apreciaza ca performanta pietei romanesti va depinde puternic de "sentimentul" investitorilor fata de tara si de evolutia economiei acesteia. Chiar daca deficitul de cont curent necesita atentie, spun analistii acestei banci, factori de "confort" sunt ca structura importurilor este mai curand naturala pentru o tara la un astfel de nivel de dezvoltate, iar consumul nu constituie un motiv de ingrijorare puternica.
Analistii de la Raiffeisen au recomandari de "cumparare" pentru titlurile BRD si Banca Transilvania, cu tinte de pret de 30,15 lei/actiune, si, respectiv, 1,035 lei/actiune. Nivelurile de pret tinta pentru cele doua banci sunt mai mari cu 20,6% si, respectiv, cu 17% fata de ultimele preturi de ieri de la Bursa ale actiunilor.
Pe sectorul petrolier, Raiffeisen are recomandare de "cumparare" pentru titlurile Rompetrol Rafinare, cu un pret tinta de 0,14 lei/actiune, cu 38,6% mai mare fata de la pretul de ieri de la Bursa.
Pe actiunile Petrom, recomandarea este de "pastrare", iar tinta de pret de 0,522 lei/actiune, ultimul pret al titlurilor fiind ieri la Bursa de 0,51 lei/actiune. Erste are pe titlurile Petrom o recomandare de "acumulare" si un pret tinta de 0,608 lei/actiune.
Raiffeisen analizeaza in prezent posibilitatea revizuirii recomandarii pentru actiunile Transelectrica, ultimul pret tinta al analistilor pentru aceste titluri fiind de 44,5 lei/actiune. Banca austriaca are "sub revizuire" si tinta de pret pentru titlurile Flamingo, in acest caz ultima recomandare anuntata fiind cea de "cumparare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO