Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: Profitul Petrom va urca cu 62% in 2008

07.01.2008, 18:06 21

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank au majorat pretul tinta pentru actiunile Petrom la 0,522 lei/actiune, mentinandu-si in acelasi timp recomandarea de "hold" pe care o aveau pe aceste titluri, conform unui raport prezentat joi.
Aceasta este prima modificare a pretului tinta pentru titlurile Petrom pe care Raiffeisen o face, dupa ce la finalul lunii august a anului trecut confirmase o tinta de pret de 0,51 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni.
Actiunile Petrom au castigat vineri pe Bursa 2,2%, inchizand ziua la un pret de 0,51 lei/actiune. Joi, in momentul prezentarii de catre Raiffeisen a ultimei actualizari a analizei pe Petrom, titlurile companiei erau cotate la 0,499 lei/actiune, cu 4,6% sub pretul tinta al bancii austriece.
Analistii Raiffeisen si-au modificat previziunile privind indicatorii financiari ai Petrom, in principal ca urmare a majorarii estimarilor privind pretul petrolului. Raiffeisen considera ca cererea de pe piata romaneasca si pretul petrolului vor continua sa avantajeze Petrom in viitorul apropiat, dar, cu toate acestea, compania petroliera nu va putea sa profite din plin de acest context din cauza impactului negativ al cursului de schimb.
Banca austriaca si-a redus usor estimarea privind profitul net pe care Petrom il va raporta pe 2007, de la 1,839 miliarde de lei la 1,826 miliarde de lei (547,2 milioane de euro), dar si-a imbunatatit in acelasi timp semnificativ estimarea de profit net pentru 2008, de la 2,422 miliarde de lei la 2,963 miliarde de lei (circa 900 de milioane de euro). Pentru 2009, analistii Raiffeisen estimeaza un profit net de 2,548 miliarde de lei, previziunea anterioara fiind de 2,362 miliarde de lei.
Conform datelor prezentate, Raiffeisen se asteapta ca dupa o scadere in 2007 cu 20% a profitului net, Petrom sa inregistreze o crestere de profit cu 62,3% in 2008, urmata de o scadere de 14% in 2009.
Analistii atrag atentia ca o abatere semnificativa a pretului titeiului si a cursului de schimb fata de previziuni constituie riscuri majore de deviere de la indicatorii financiari estimati.
O crestere medie a pretului petrolului cu un dolar pe baril ar urca profitul brut al Petrom inainte de plata impozitelor si taxelor (EBIT) cu 30 de milioane de euro, in timp ce o crestere a marjei de rafinare cu 10% ar avea un impact de plus 20 de milioane de euro la profitul brut al Petrom, potrivit Raiffeisen.
Analistii de la Raiffeisen considera ca datele financiare raportate de Petrom in trimestrul al treilea al anului trecut au fost peste asteptari, reflectand contextul de piata favorabil si primele rezultate "tangibile" ale procesului de restructurare. Cu toate acestea, adauga ei, va mai trece o perioada "considerabila" de timp pana cand Petrom va ajunge la un nivel de modernizare tehnica similar companiilor petroliere din Vest.
Potrivit bancii austriece, Petrom se prezinta "bine" comparativ cu grupurile petroliere similare din Europa Centrala si de Est, raportat la principalii indicatori financiari. Raiffeisen adauga ca nu doreste sa supraestimeze impresia pozitiva din cauza investitiilor importante pe care Petrom mai trebuie sa le faca.
Petrom se tranzactioneaza la un indicator PER de 16 conform estimarilor Raiffeisen pentru 2007, in timp ce media unui grup de companii similare din Europa Centrala si de Est, intre care sunt de exemplu companii precum MOL, PKN, Unipetrol sau OMV, este de 11,7.
Pentru 2008, analistii estimeaza ca Petrom va ajunge la un PER de 9,8 fata de o medie de 9,9 pentru celelalte companii din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO