Burse - Fonduri mutuale

Radu Puiu, XTB România: 2023 a fost favorabil aurului şi nefavorabil industriei cinematografice

Radu Puiu, XTB România: 2023 a fost favorabil aurului...

Autor: Laura Buciu

04.01.2024, 10:55 99

În 2023, pieţele au fost influenţate de o multitudine de evenimente, de la conflictele militare, până la o încetinire economică pe plan global. Contextul a fost favorabil pentru aur, în vreme ce unele companii au încheiat anul cu rezultate dezamăgitoare, între care industria cinematografică.

Pieţele au fost influenţate de o multitudine de evenimente în 2023, iar modificări semnificative au fost înregistrate şi în cadrul politicii monetare, unde majoritatea băncilor centrale importante au trecut de la o poziţie agresivă, de majorare a dobânzilor, la una de menţinere a ratelor la niveluri constante, potrivit unei analize realizate de Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie globală de investiţii online. Acest context economic s-a dovedit a fi unul favorabil pentru aur, care a atins maxime istorice în anul care s-a încheiat.

Pe de altă parte, acţiunile au cunoscut evoluţii sinusoidale, iar unele companii au încheiat anul cu rezultate dezamăgitoare. Pentru o imagine mai clară asupra acestei evoluţii, Radu Puiu enumeră acţiunile disponibile pe platforma XTB care au avut cea mai slabă performanţă de-a lungul anului 2023.

Cea mai slabă performanţă a fost în industria operatorilor de cinematografe: „În cadrul discuţiei, au fost selectate firme care au o capitalizare de piaţă de cel puţin 1 miliard de dolari. Cea mai dezamăgitoare performanţă a fost înregistrată de AMC Entertainment, care operează cinematografe în SUA şi Europa. Chiar dacă acum este în coada clasamentului, compania a avut şi perioadele sale de succes. De exemplu, preţul acţiunilor a crescut de peste 30 de ori în primele şase luni ale anului 2021, pe fondul unei frenezii de cumpărare, alimentate de tranzacţionarea acelor acţiuni de tip «meme»”, explică analistul financiar din cadrul XTB.

Preţul acţiunilor AMC Entertainment a menţinut tendinţa de scădere şi în 2023, deoarece compania a continuat să îşi dilueze acţionarii (prin emisiunea de acţiuni). În aceste condiţii, acţiunile au pierdut peste 85% de la începutul anului şi până în prezent, în timp ce indicele S&P 500 a urcat cu 13,84%. Din punct de vedere al performanţelor, AMC a avut un an mixt. Pe de o parte, compania a beneficiat de succesul filmelor Barbie şi Oppenheimer, care s-au numărat printre cel mai bine vândute producţii din ultimii ani. Barbie a generat vânzări de peste 1,5 miliarde de dolari, în timp ce Oppenheimer a adunat peste 1 miliard de dolari la nivel global. Aceste filme au ajutat compania să înregistreze o performanţă relativ puternică în al treilea trimestru al anului. Veniturile AMC au depăşit 1,4 miliarde de dolari, în timp ce EBITDA ajustat şi venitul net au crescut la peste 194 de milioane de dolari, respectiv la 12 milioane de dolari. Astfel, veniturile totale, înregistrate pe parcursul a douăsprezece luni, au urcat la peste 1,4 miliarde de dolari. Compania AMC are o provocare majoră în 2024, deoarece a păşit în noul an cu îndoiala că succesul celor două producţii cinematografe va fi repetat.

„Totuşi, problemele sunt mai profunde, iar pandemia a produs diferenţe în ceea ce priveşte piaţa produselor culturale. Chiar şi înainte de pandemie, în 2017, încasările din America de Nord au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. Cinematografele nu se mai află în topul preferinţelor pentru populaţie, odată cu dezvoltarea platformelor de streaming online, care reprezintă o alternativă mult mai comodă pentru mare parte din public. Acest lucru nu presupune faptul că cinematografele vor dispărea, ba din contră: se creează un mediu mai competitiv, în care lanţurile de cinematografe precum AMC trebuie să descopere metode de adaptare prin reorganizări, pentru a concentra operaţiunile şi a reduce costurile”, punctează analistul financiar Radu Puiu.

Compania a pierdut mai mult de 95% de la maximele artificiale alimentate de frenezia „acţiunilor meme”. O altă problemă este reprezentată de anunţul făcut de AMC, potrivit căruia va cumpăra 3,3 milioane de obligaţiuni subordonate cu suma de 26 de milioane de dolari. Tranzacţia creşte nivelul de îndatorare al companiei şi va ajunge la scadenţă în 2026. Ciudat în legătură cu această tranzacţie este faptul că a fost realizată cu o primă de aproximativ 29% faţă de preţul actual al acţiunilor companiei (29 decembrie). În plus, rezultatele companiei au beneficiat de un imbold în luna octombrie, odată cu lansarea ultimului film din turneul lui Taylor Swift, dar a pierdut tot ceea ce a câştigat pe piaţă în luna noiembrie. În prezent, se află la un minim istoric.

Al doilea loc în clasamentul „codaşelor” este ocupat de Novocure, o companie globală din domeniul oncologiei, care se ocupă în principal cu dezvoltarea, fabricarea şi comercializarea dispozitivelor pentru câmpuri de tratare a tumorilor (TTFields). Acţiunile companiei au pierdut peste 82% în anul 2023. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, drept urmare, zeci de companii din domeniul sănătăţii caută constant noi metode de tratament, diagnosticare sau prevenire a acestei maladii. Novocure, specialistă în dispozitive medicale, propune una dintre cele mai inovatoare abordări în lupta împotriva acestei boli. Compania comercializează dispozitive portabile menite să trateze anumite forme ale cancerului şi este pionierul unei abordări care utilizează câmpuri de combatere a tumorilor (TTF).

„Cum au fost rezultatele financiare? Nu atât de bune, conform raportului pentru cel de-al treilea trimestru al companiei. Veniturile Novocure s-au situat la 127,3 milioane de dolari, ceea ce se traduce într-o scădere de 3% de la un an la altul. Conducerea a pus declinul pe seama problemelor cu terţii plătitori şi a incapacităţii companiei de a colecta unele plăţi de la aceştia. Cu toate acestea, pe viitor, Novocure se aşteaptă ca linia de top să reflecte mai bine factorii de stimulare a activităţii sale de bază”, arată analistul financiar XTB.

În ceea ce priveşte rezultatul final, pierderea netă pe acţiune a Novocure s-a situat la 0,46 dolari, mult mai slab decât nivelul de 0,25 dolari raportat în al treilea trimestru din 2022. Compania a încheiat perioada cu 921,2 milioane de dolari în numerar, echivalente şi investiţii pe termen scurt, comparativ cu 969,4 milioane de dolari la sfârşitul anului 2022. Preţul acţiunilor a fost, de asemenea, presat de creşterea costurilor de cercetare şi dezvoltare, care au crescut cu 3% în ultimul trimestru. Unul dintre punctele forte ale companiei ar putea fi capacitatea de a aduce metode inovatoare, având în vedere domeniul de activitate. Totuşi, este esenţial ca riscurile să fie avute în vedere. Acţiunile Novocure au dezamăgit mult în raport cu piaţa, din cauza scăderii veniturilor din ultima vreme, a pierderilor nete constante şi a riscurilor inerente pe care le implică dezvoltarea noilor metode de terapie. În cazul în care testele clinice în fază avansată ale Novocure dau rezultate, acţiunile şi-ar putea recupera terenul pierdut. Pe de altă parte, dacă rezultatele vor fi nefericite, corecţiile din punct de vedere financiar ar putea fi dificil de compensat.

Lista este completată de ChargePoint, unul dintre principalii constructori de reţele de încărcare a vehiculelor electrice. Acţiunile companiei au pierdut peste 74% încă de la începutul anului 2023. Evaluată la peste 1 miliard de dolari, dar cu pierderi de peste 440 de milioane de dolari în ultimele 12 luni (tendinţă care se menţine) şi cu o ardere anuală de 357 de milioane de dolari (de asemenea, sumă în creştere), se pare că numerarul deţinut de ChargePoint ar fi suficient pentru cel mult următoarele 12 luni. Una dintre opţiunile companiei ar fi contractarea mai multor împrumuturi, când ratele dobânzilor sunt mai temperate. Totuşi, în condiţiile în care vânzările de vehicule electrice scad, impulsul venit din această direcţie pare să se fi epuizat. În plus, trebuie avută în vedere o provocare majoră din partea Tesla privind standardele de încărcare, care ce complică lucrurile şi conturează un mediu destul de pentru ChargePoint.

Competiţia din industria de încărcare a vehiculelor electrice devine şi mai intensă, iar Blink Charging pare o opţiune mai bună printre colegii săi. „Mai mult, dacă ne uităm la numele mai mari, afacerea de încărcare a Tesla va crea valoare în următorii ani. Un aspect important de reţinut este că ChargePoint a raportat venituri de 110 milioane de dolari pentru Q3 fiscal 2024. Veniturile au scăzut de la un an la altul cu 12%. Acest lucru vine în condiţiile în care competitorii au raportat o creştere puternică a veniturilor, chiar şi în contextul «arderii» de numerar”, explică Radu Puiu.

ChargePoint este deja cel mai mare constructor de staţii de încărcare pentru vehicule electrice din America de Nord şi Europa. Veniturile companiei au crescut cu 65% în anul 2022 şi au urcat cu 94%, ajungând la 468 de milioane de dolari în anul fiscal 2023. Astfel, compania se află într-o poziţie relativ dificilă în care trebuie să îşi apere locul în faţa unor companii dornice de dezvoltare şi de extindere a cotelor de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO