Burse - Fonduri mutuale

"Motorul" Bursei, SIF-urile, a dus toti indicii la maxime istorice

19.06.2007, 17:07 10

Banii strainilor au facut ieri ca indicii BET, BET-FI si BET-C sa atinga la finalul sedintei noi maxime istorice, in conditiile in care lichiditatea se afla pe un trend ascendent cand de obicei vara aducea o lipsa de rulaje. Brokerii spun ca maximele istorice vin pe fondul unor intrari importante de fonduri din afara tarii de la investitori institutionali. Ieri a fost randul societatilor de investitii financiare sa intre in atentia strainilor, trei dintre acestea inregistrand valori ale tranzactiilor de peste 4 milioane de euro fiecare.
"Tendinta de intrari a banilor sesizata in piata in ultimele zile a culminat vineri cu urcarea record pe BRD, si in ultima sedinta cu revenirea puternica a societatilor de investitii financiare", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii, a urcat ieri cu 1,16% pe fondul unei valori totale a tranzactiilor de 21,8 mil. euro (70,36 mil. lei).
"Bursa romaneasca continua sa se bucure de un interes sporit din partea investitorilor straini si evolueaza atipic in conditiile in care vara aducea o scadere a volumelor de tranzactionare. Urcarea puternica este insa in ton cu optimismul care domneste pe pietele externe", mai spune Mihai Chisu.
Actiunile BRD s-au corectat cu 3,45%, pierzand din avansul inregistrat vineri cand au sarit cu peste 12% dupa ce in piata a aparut un ordin mare la cumparare, investitorii nefiind dispusi sa cedeze la un pret jos.
"La BRD a aparut vineri un ordin de cumparare care si-a gasit partial contrapartida, cotatia urcand rapid pe fondul unei lipse de oferta", spune Mihai Chisu de la Egnatia Securities.
Societatile de investitii financiare au urcat ieri in medie cu 2,5%, in conditiile in care numai SIF Moldova a sarit cu 4,5%, iar restul societatilor din sector au inregistrat aprecieri de peste 1% fiecare.
Piata RASDAQ, desi pe scadere usoara la nivelul indicelui RASDAQ-C, a inregistrat in ultima sedinta o valoare totala a tranzactiilor de 5,7 mil. euro (18,5 mil. lei). Vedete au fost din nou actiunile companiei cu afaceri in industria de panificatie Boromir Prod Buzau. Brokerii pun atentia acodata actiunilor Boromir de catre investitori pe baza apropierii datei de inregistrare care este la sfarsitul saptamanii viitoare. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost in ultima sedinta de 2,87 mil. euro (9,3 mil. lei).

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat ieri cu 3,87%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 5,18 mil. euro (16,78 mil. lei), aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor de la Bursa. Societatea de investitii financiare a castigat in luna mai circa 3,67 mil. euro (12 mil. lei), reducandu-si participatia detinuta la producatorul de echipamente electrice Celule Electrice Bailesti, de unde a incasat circa 0,6 mil. euro (2 mil. lei). SIF mai detine in prezent mai putin de 5% din Celule Electrice Bailesti, fata de 30% cat detinea initial, firma fiind controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai importanti investitori pe SIF-uri.

Titlurile BRD - Societe Generale (BRD) au pierdut ieri 3,45%. Tranzactiile cu actiunile companiei au inregistrat ieri o lichiditate de circa 0,68 mil. euro (2,19 mil. lei), aflandu-se printre cele mai cautate zece actiuni de la Bursa. Compania a pierdut astfel din aprecierea de 12% inregistrata in sedinta de vineri, atunci cand titlurile BRD au facut obiectul unor tranzactii in valoare de circa 6 milioane de euro (19,58 milioane de lei). Valoarea celei de-a doua banci de pe piata a urcat vineri cu 600 mil. euro, depasind 5,6 miliarde de euro, la un pret de 26,1 lei/actiune, un nou maxim istoric. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat ieri la un pret de 25,2 lei/actiune.

Actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) au crescut ieri cu 3,18%, pe fondul unui rulaj de circa 39.000 de euro (125.000 de lei). Reprezentantii companiilor Alro, cel mai mare consumator de energie din Romania, si ai Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie local, se vor intalni saptamana aceasta pentru a purta discutii legate de modificarea pretului la energia furnizata combinatului de aluminiu. Alro consuma aproximativ 7% din cantitatea totala de energie produsa in Romania, iar 75% din consumul sau este asigurat printr-un contract direct cu Hidroelectrica. Ultima tranzactie cu titlurile Alro s-a perfectat la un pret de 8,1 lei/actiune.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP) au crescut ieri cu 4,35%, pe fondul unei lichiditati de circa 516.000 de euro (1,67 mil. lei). Compania a publicat saptamana trecuta un comunicat privind situatiile financiare consolidate la 31 decembrie 2006. Conform comunicatului, dezvoltatorul imobiliar a realizat in 2006 venituri totale in valoare de 66,86 milioane de euro, din care 32,70 milioane de euro au reprezentat venituri operationale. Compania a inregistrat un profit brut de 38,72 milioane de euro, profitul net ridicandu-se la aproximativ 32,24 mil. euro. Auditarea rezultatelor financiare a fost realizata de catre firma BDO Conti AUDIT conform IFRS.

Titlurile producatorului de textile Argesana Pitesti (ARGE) au crescut ieri cu 4,62%, pe fondul unui rulaj de circa 90.000 de euro (289.000 de lei). SIF Moldova a vandut de curand pe piata Rasdaq detinerea de 16,254% din capitalul social al producatorului de textile Argesana, pentru 3,74 mil. lei, iesind astfel din actionariatul companiei. Pachetul de 693.309 de titluri a fost transferat la un pret de 5,39 lei/actiune. Anterior tranzactiei, Banca Romana de Dezvoltare detinea un pachet de 454.720 titluri in cadrul actionariatului Argesana, respectiv 10,66% din capitalul social, iar actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, care controleaza 65% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO