Burse - Fonduri mutuale

Prunea: Scoatem un randament de minimum 20%

Prunea: Scoatem un randament de minimum 20%

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj: Criza financiara nu poate sa tina la infinit, iar companiile din portofoliul nostru de-abia asteapta ca Bursa sa revina.

20.02.2008, 20:02 20

"Criza financiara nu poate sa tina la infinit, iar companiile din portofoliul nostru de-abia asteapta ca Bursa sa revina", spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Anul trecut, societatea de brokeraj si-a dublat profitul pana la 10,8 mil. euro (36,1 mil. lei), in conditiile unor venituri in crestere de doua ori, la 22,1 mil. euro (73,7 mil. lei).
Potrivit conducerii Broker Cluj, societatea a fost nevoita la finele anului trecut sa inregistreze provizioane in valoare de 0,92 mil. euro (aproape 3,1 mil. lei), aferente portofoliului de actiuni de pe Bursa, care au diminuat castigul obtinut de firma de intermediere.
Afacerile societatii, care constau in principal din comisioanele incasate de la clienti pentru tranzactiile intermediate, au urcat anul trecut cu 87%, ajungand la 7,5 mil. euro (24,9 mil. lei).
Broker Cluj a obtinut in luna ianuarie un profit net de circa 182.400 de euro (675.000 de lei), in conditiile in care operatiunile din diferente de pret au fost negative.
Veniturile din comisioane ale societatii de brokeraj s-au ridicat luna trecuta la circa 312.000 de euro (aproape 1,2 mil. lei), iar castigul din operatiuni pe piata instrumentelor derivate a fost de circa 54.000 de euro (201.000 de lei).
"In profitul raportat pe luna ianuarie nu a fost inclusa o tranzactie de vanzare a unui pachet de peste 7% din actiunile Siretul Pascani si o asociere de consultanta cu cumparatorul participatiei care vor fi inregistrate in contabilitate luna aceasta", a precizat Prunea.
La jumatatea lunii ianuarie, Broker Cluj si-a lichidat participatia pe care o detinea la Siretul Pascani, in urma unor tranzactii in valoare de circa 368.000 de euro (1,36 mil. lei) prin care s-a transferat un pachet de 13% din actiunile companiei. Activele nete ale societatii de intermediere se cifrau la sfarsitul lunii ianuarie la 42,6 mil. euro (157,8 mil. lei), in scadere cu 2,3% in lei fata de valoarea de la finele anului trecut, de 44,2 mil. euro (161,5 mil. lei).
In luna ianuarie, indicele general al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, a pierdut 22,4%.
Conducerea Broker Cluj spune ca desi este in discutie cu mai multe companii care asteapta sa fie listate pe Bursa, conditiile actuale de piata fac aproape imposibile transferurile.
"Sunt pregatit cu cateva firme pentru listare, dar nu vor deloc sa intre acum pe piata. Pe de alta parte este o companie care doreste sa se listeze, insa nu am eu curajul sa ma aventurez pentru ca nu exista nici o garantie ca vom incheia operatiunea cu succes", spune Petru Prunea.
El a precizat ca printre companiile pe care vrea sa le aduca pe Bursa este o firma care vrea sa stranga 6 mil. euro din oferta publica, iar o alta companie 3 mil. euro.
Actiunile Broker Cluj au pierdut ieri 1,5% si au inchis sedinta la un pret de 1,96 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea societatii de servicii de investitii financiare se ridica la 102 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO