Burse - Fonduri mutuale

Profituri record pentru FP şi SIF3, scăderi la celelalte SIF-uri

Profituri record pentru FP şi SIF3, scăderi la celelalte SIF-uri

Autor: Andrei Chirileasa

19.07.2011, 00:04 1897

Fondul Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) sunt celemai profitabile fonduri de investiţii locale în primulsemestru.

Celelalte patru SIF-uri au înregistrat scăderi ale profiturilor.Ce spune asta despre piaţă?

Fondul Proprietatea a reuşit să-şi crească profitul de pestedouă ori şi jumătate, în timp ce câştigurile SIF Transilvania aucrescut cu 300%.

În cazul Fondului Proprietatea, creşterea profitului a fostsusţinută în mod evident de dividendele mai mari încasate în acestan de la companiile de stat, precum Romgaz, Transgaz şiHidroelectrica, toate obligate să distribuie 90% din profituricătre acţionari, dar şi de la Petrom, care a reluat platadividendelor după doi ani de pauză.

În cazul SIF Transilvania (SIF3), factorii care au stat la bazacreşterii profitului nu sunt la fel de clari. Pentru SIF3 ca şipentru celelalte SIF-uri, sursa principală de dividende erau în modtradiţional băncile (BCR şi BRD). BCR a decis pentru al doilea anconsecutiv să capitalizeze profitul, în timp ce la BRD valoareadividendelor a scăzut.

În aceste condiţii, profiturile SIF-urilor au scăzut în primulsemestru cu 40% - 70%. Singura explicaţie pentru profitul record alSIF3 ar fi vânzarea unor acţiuni din portofoliu.

Cum SIF-urile nu mai raportează lunar situaţia detaliată aportofoliilor, este greu de ghicit de unde au venit câştigurile SIFTran­silvania.

Se poate însă presupune că o parte din profit vine din vânzareade acţiuni BRD, singurele suficient de lichide pentru a oferiSIF-urilor un exit uşor. Majoritatea SIF-urilor au vândut anultrecut pachete semnificative de acţiuni BRD, rotunjindu-şi astfelprofiturile.

Întrebarea este ce vor face celelalte? Vor vinde şi ele sau sevor mulţumi cu profituri mai mici?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO