Profituri record pentru FP şi SIF3, scăderi la celelalte SIF-uri

Autor: Andrei Chirileasa 19.07.2011

Fondul Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) sunt cele mai profitabile fonduri de investiţii locale în primul semestru.

Celelalte patru SIF-uri au înregistrat scăderi ale profiturilor. Ce spune asta despre piaţă?

Fondul Proprietatea a reuşit să-şi crească profitul de peste două ori şi jumătate, în timp ce câştigurile SIF Transilvania au crescut cu 300%.

În cazul Fondului Proprietatea, creşterea profitului a fost susţinută în mod evident de dividendele mai mari încasate în acest an de la companiile de stat, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica, toate obligate să distribuie 90% din profituri către acţionari, dar şi de la Petrom, care a reluat plata dividendelor după doi ani de pauză.

În cazul SIF Transilvania (SIF3), factorii care au stat la baza creşterii profitului nu sunt la fel de clari. Pentru SIF3 ca şi pentru celelalte SIF-uri, sursa principală de dividende erau în mod tradiţional băncile (BCR şi BRD). BCR a decis pentru al doilea an consecutiv să capitalizeze profitul, în timp ce la BRD valoarea dividendelor a scăzut.

În aceste condiţii, profiturile SIF-urilor au scăzut în primul semestru cu 40% - 70%. Singura explicaţie pentru profitul record al SIF3 ar fi vânzarea unor acţiuni din portofoliu.

Cum SIF-urile nu mai raportează lunar situaţia detaliată a portofoliilor, este greu de ghicit de unde au venit câştigurile SIF Tran­silvania.

Se poate însă presupune că o parte din profit vine din vânzarea de acţiuni BRD, singurele suficient de lichide pentru a oferi SIF-urilor un exit uşor. Majoritatea SIF-urilor au vândut anul trecut pachete semnificative de acţiuni BRD, rotunjindu-şi astfel profiturile.

Întrebarea este ce vor face celelalte? Vor vinde şi ele sau se vor mulţumi cu profituri mai mici?