Burse - Fonduri mutuale

Profitul raportat de BCR la şase luni a urcat şi acţiunile BRD pe bursă. Erste a închis în scădere

Profitul raportat de BCR la şase luni a urcat şi...

Autor: Stefan Musgociu

30.07.2013, 19:51 627

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,31% (indicele BET-C), într-o piaţă apatică şi unde acţiunile Erste (EBS) au urmat evoluţia de la Viena şi au scăzut cu 0,71%, în ziua publicării rezultatelor financiare înregistrate în primul se­mestru.

În schimb, acţiunile BRD, a doua bancă din România, au crescut cu 1,95%, după ce BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat profit de 127 mil. euro la şase luni.

BRD şi Banca Transilvania (TLV) îşi publică rezultatele semestriale joi, 1 august.

„Anunţarea rezultatelor BCR într-o linie generală pozitivă a determinat o creştere o optimismului privind rapor­tările BRD, a doua bancă din sistem, care s-a tradus printr-o creştere a preţului şi un volum de tranzacţionare peste media ultimelor şedinţe“, a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Tranzacţiile cu acţiuni BRD pe piaţa principală s-au ridicat la 655.000 de lei, la care se adaugă două tranzacţii speciale în valoare de 3,336 mil. lei.

La închiderea pieţei principale, in­dicele BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, era în creştere cu 0,28%, iar in­dicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,29%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,6 mil. lei (5,1 milioane de euro), valoare cu 30% peste rulajul de luni, de 17,4 milioane de lei (4 milioane de euro). Aproape 90% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,6 milioane de lei, din care un deal de 1,1 milioane de lei), Erste (6,5 milioane de lei), BRD (4 milioane de lei, din care două deal-uri de 3,3 milioane de lei) şi Transelectrica (3,1 milioane de lei).

„Majoritatea tranzacţiilor sunt efectuate de investitorii mici, dar se poate observa destul de clar şi prezenţa anumitor investitori mari. Aceştia din urmă sunt interesaţi de pachete semni­ficative şi care pot fi găsite destul de greu la investitori individuali şi mult mai probabil la contrapărţi din aceeaşi cate­gorie cu cel care cumpără. Prin urmare, nu putem discuta de o intrare de capital netă, ci de o situaţie contrabalansată la nivelul celor mari, fapt ce se observă printr-o evoluţie generală laterală“, a declarat Adrian Bărbulescu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6475 lei, iar titlurile Transelectrica au avansat cu 1,4%, la 13 lei.

Acţiunile Erste continuă să fie printre cele mai tranzacţionate de pe bursă, tranzacţiile de ieri fiind cele mai mari din ultimele două luni şi jumătate.

„Acţiunile Erste Bank a intrat într-o zonă de atenţie sporită odată cu operaţiunea de majorare de capital (anuţată în a doua parte a lunii iunie - n.r.), care a determinat mişcări destul de ample pe preţ. O volatilitate ridicată atrage inevitabil speculatorii, dar grosul valorilor a fost dat de tranzacţii relativ mari. Acest lucru poate fi determinat atât de un interes ridicat al unor investitori (anumite analize sunt favorabile investiţiei pe această bancă), cât şi de posibili arbitrajori, care pot profita de diferenţele dintre cotaţiile de pe pieţele unde este listată (Viena, Praga şi Bucureşti - n.r.). Volatilitatea ridicată a permis existenţa unor diferenţe de preţ destul de atractive în unele momente“, a afirmat brokerul.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO