Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a încheiat S1/2023 cu profit de 62 mil. lei, plus 83% an/an şi venituri 316 mil. lei, în creştere cu 27%. Afacerile din export s-au majorat cu 25,7% an/an

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a...

Autor: Cristina Bellu

14.08.2023, 10:25 296

Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), cel mai important producător român de medicamente generice, a înregistrat afaceri de 315,9 mil. lei în primul semestru din 2023, echivalentul unei creşteri de 27 % comparativ cu S1/2022, în timp ce profitul net s-a majorat cu 82,8% până la valoarea de 62 mil. lei.

Pe piaţa internă, compania a raportat în S1/2023 o cifră de afaceri de 196 milioane lei, plus 27,8% an/an, în timp ce saltul afacerilor pe pieţele internaţionale este reprezentat de o creştere cu 25,7%, de la 95,3 milioane lei, în perioada similară din 2022, la 119,8 milioane lei în S1/2023, arată datele transmise luni de oficialii companiei.

„Creşterea vânzărilor de medicamente şi substanţe active din portofoliul Antibiotice are ca fundament strategia de repoziţionare pentru produsele din portofoliu, optimizarea politicilor de marketing, precum şi contextul pieţei, marcat de creşterea incidenţei afecţiunilor acute respiratorii, inclusiv cele suprainfectate bacterian”, spun reprezentanţii Antibiotice Iaşi.

Pe segmente de business, vânzările de antiinfecţioase de uz sistemic au înregistrat o creştere de 29% an/an, preparatele dermatologice (plus 14%), sistem cardiovascular (plues 5%) şi tract digestiv (plus 23%).

Pe segmentul vânzărilor către spitale, unde Antibiotice acţionează ca furnizor principal de medicamente antiinfecţioase, acestea au înregistrat o creştere valorică cu 14,2% în S1/2023, la 75,4 milioane lei.

Pe segmentul lanţuri naţionale, valoarea vânzărilor a crescut cu 14,3% în S1/2023 la 61,7 milioane lei, iar vânzările prin farmaciile independente şi minilanţuri s-au majorat cu 27,9%, la 120,3 milioane lei.

În ceea ce priveşte activitatea de afaceri pe pieţele internaţionale, în primul semestru al anului 2023 cifra de afaceri obţinută la export a fost de 119,8 milioane lei, în creştere cu 25,7%, comparativ cu perioada similară a anului 2022 (95,3 milioane lei).

Dintre pieţele ţintă care conduc în clasamentul vânzărilor de produse marca Antibiotice se remarcă Statele Unite ale Americii, în creştere cu 82% (de la 10 milioane lei în semestrul I 2022, la 18,2 milioane lei în perioada similară a anului 2023), ceea ce a determinat creşterea corespunzătoare a profitabilităţii afacerii.

Piaţa Vietnamului, cu rezultate şi profitabilitate în creştere, a înregistrat o dublare a vânzărilor (de la 8 milioane, la 16 milioane lei în semestru I din 2023), ca urmare a reluării consumului post-pandemie şi câştigării de licitaţii naţionale pentru 3 medicamente antiinfecţioase.

 

Antibiotice este prezentă cu valori în creştere şi în Marea Britanie, unde recent a câştigat o nouă licitaţie organizată de Autoritatea Naţională de Sănătate din UK pentru vânzarea de medicamente injectabile antiinfecţioase în valoare de 5,2 milioane euro.

Totodată, Antibiotice şi-a consolidat poziţia de furnizor de medicamente destinate spitalelor din regiunea Europei Centrale şi de Est, odată cu adjudecarea unor licitaţii în Ungaria, Serbia, Albania, Lituania şi finalizarea procedurilor de înregistrare a medicamentelor în Bulgaria, Polonia, Italia, Spania şi Germania ce vor asigura creşterea amprentei medicamentelor antiinfecţioase, marca Atb®, în Uniunea Europeană.

În primele şase luni din 2023, compania a realizat investiţii totale în valoare de 27,17 milioane lei, din care 8,16 milioane lei reprezintă proiecte de cercetare proprie, in-licensing şi echipamente pentru modernizarea capacităţilor de cercetare.

Digitalizarea platformei prin softuri dedicate activităţilor de resurse umane, controlul calităţii, cercetare, dar şi securizarea datelor la nivelul companiei, reprezintă altă direcţie a investiţiilor ce totalizează 4,58 milioane lei.

Pentru producţia de energie verde din surse proprii, compania a obţinut o finanţare nerambursabilă prin PNRR în valoare de 4,07 milioane de lei în vederea construcţiei unui parc fotovoltaic la sol cu o putere instalată de 2,5 MW şi a început construcţia unui al doilea parc de panouri fotovoltaice pe clădiri, cu o putere instalată de 1,2 MW. Ambele proiecte se vor finaliza în acest an.

În paralel, Antibiotice a obţinut şi fonduri nerambursabile de  85 mil. lei pentru proiectul „Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice”  cu o valoare totala de peste 200 mil. lei.

“Implementarea acestui proiect va asigura fabricaţia de noi medicamente generice valoroase prin abordarea a noi forme farmaceutice, respectiv soluţii sterile injectabile şi produse topice sterile”, specifică raportul Antibiotice Iaşi.n

În perspectiva anilor 2030, Antibiotice îşi propune atragerea a 100 de noi produse, atât prin achiziţii de licenţe, cât şi prin cercetare proprie, creşterea gradului de acoperire a capacităţilor de producţie până la 75%-80%, investiţii în tehnologii sustenabile şi optimizarea proceselor de fabricaţie.

Strategia prevede  majorarea graduală a cifrei de afaceri, estimată a creşte de 2,5 ori până în 2030, cu accent pe creşterea profitabilităţii afacerii, de la 10 mil. euro la 60 mil. euro.

Antibiotice are o capitalizare de 470 mil. lei şi este controlată în proporţie de 53% de Ministerul Sănătăţii, în timp ce SIF Oltenia deţine 27% din capitalul social.

Acţiunile ATB înregistrează o creştere de 30,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 17 mil. lei, arată datele BVB.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO