Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de inputuri pentru agricultură Norofert, afaceri de 31 mil. lei în primele nouă luni din 2023, cu 42% mai mici faţă de ianuarie-septembrie 2022. Profit net de 1,1 mil. lei, minus 85%

Producătorul de inputuri pentru agricultură Norofert,...

Autor: Tibi Oprea

06.11.2023, 18:26 316

Producătorul de inputuri organice pentru agricultură Norofert (simbol bursier NRF) a anunţat un profit net consolidat de 1,1 mil. lei în primele nouă luni din 2023, în scădere cu 85% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, la afaceri de 30,9 mil. lei, minus 42,1%, conform datelor publicate luni seară la Bursa de Valori Bucureşti.

Veniturile din exploatare au fost de 35,5 mil. lei, în scădere cu 37,5%, în timp ce EBITDA s-a situat la 4,7 mil. lei, minus 42,6%, iar profitul operaţional a fost de 4,2 mil. lei, cu 60,5% mai mic. Marja brută din vânzări a fost de 13,5%, faţă de 19,8% în perioada similară din 2022, iar marja EBITDA a scăzut de la 19,6% la 13,3%.

„Seceta prelungită din acest an, scăderea preţurilor la cerealele româneşti în situaţia importurilor din Ucraina, precum şi costurile mari de înfiinţare a precedentelor culturi, pe care fermierii nu au reuşit să le recupereze în acest an, au afectat industria în care activăm, punând presiune pe preţul inputurilor, la care se adaugă inflaţia generală în creştere, care reduce marjele din domeniu”, scrie compania în raport.

Norofert a realizat investiţii de 1,74 mil. lei în ianuarie-septembrie 2023, în laboratorul de multiplicare microorganisme, proiectat pentru a creşte cantităţile de materii prime necesare fabricării de îngrăşăminte şi bioprotecţie lichide, precum şi în fabrica din Filipeştii de Pădure, pentru extinderea şi automatizarea capacităţii de producţie îngrăşăminte lichide.

„Am fost nevoiţi să ne adaptăm circumstanţelor şi să învăţăm din lecţiile trecutului. Astfel, am luat o serie de decizii de management care includ o politică mai strictă de gestionare a riscurilor legate de creanţe.  Deşi acest fapt ne-a limitat vânzările, cu impact asupra profitului din acest an, am reuşit să obţinem o rată de recuperare a creanţelor de peste 95%, depăşind semnificativ media pieţei”, mai transmite compania.

Investiţiile în inovaţie realizate în ultimii 4 ani, inclusiv finalizarea laboratorului de multiplicare a microorganismelor şi lansarea noii linii de producţie de îngrăşăminte lichide, reprezintă pilonii cheie ai strategiei de creştere şi adaptare la schimbările climatice. Norofert spune că vede deja cerere pentru linia nouă de produse lansată şi estimează că în primăvara lui 2024 vânzările vor creşte pentru toate categoriile de produse.

„Avem, de asemenea, o strategie de internaţionalizare concentrată pe produsele din portofoliul nostru cu valoare adăugată mare.  În acest sens, în al treilea trimestru am semnat un memorandum cu Manaseer Fertilizers & Chemicals, cel mai mare distribuitor de inputuri din Regatul Haşemit al Iordaniei. Acest acord deschide noi pieţe de distribuţie şi achiziţionare de materii prime pentru noi produse”, scrie Vlad Popescu, fondator şi preşedinte CA al Norofert, în scrisoarea către acţionari.

Recent, compania a revizuit în jos bugetul de venituri şi cheltuieli aferent 2023, având în vedere că mai mulţi factori au influenţat sectorul agricol începând cu luna mai 2023, „generând o situaţie dificilă care a depăşit orice predicţie bazată pe datele istorice din agribusiness-ul românesc”. Astfel, ţinta de profit net a scăzut de la 10,8 mil. lei la 2,5 mil. lei, iar pentru cifra de afaceri a coborât de la 82,5 mil. lei la 52 mil. lei.

Norofert are o capitalizare de 72,5 mil. lei şi este deţinută în proporţie de 36,4% de Vlad Popescu, în timp ce Ileana Popescu deţine 15%, iar Marius Alexe are 12,2%. Acţiunile NRF înregistrează o scădere de 30,9% în acest an, pe fondul unor tranzacţii de 14 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO