Burse - Fonduri mutuale

Procurorii amana prezentarea materialului de urmarire penala lui Patriciu

Procurorii amana prezentarea materialului de urmarire penala lui Patriciu

Patriciu spune ca are nevoie de cateva saptamani pentru a citi dosarul intocmit de procurori

26.07.2006, 20:09 27

La iesirea din sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa o intalnire cu procurorii care a durat aproximativ o ora si jumatate, Patriciu a declarat ca, fiind vorba de foarte multe volume si de un dosar foarte mare, ar fi necesare cateva saptamani pentru a putea lua la cunostinta toate datele existente.
Patriciu a apreciat ca toata perioada care va urma ar putea sa fie una "de hartuire", in ceea ce il priveste, fara a da detalii in legatura cu aceasta afirmatie.
Omul de afaceri a fost pus sub acuzare - alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol - pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
Fiecare dintre cei invinuiti in cazul Rompetrol va fi convocat pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala, ulterior fiind redactat rechizitoriul in baza caruia cei implicati in dosar vor fi trimisi in fata instantei.
Anchetatorii au stabilit ca grupul infractional organizat a fost structurat la mai multe niveluri de decizie, planificare si executie, la el aderand, in perioada 1998-2005, mai multi cetateni romani si straini.
Printre acestia se numara John Hamilton Works - cetatean american care a indeplinit functia de presedinte si director general executiv al SC Rompetrol SA -, Erich Kish - cetatean roman si israelian, vicepresedinte al Departamentului de Dezvoltare Strategica al Rompetrol si reprezentant al Rompetrol Albania - , Sorin Marin - fost membru in Consiliul de Administratie al mai multor societati comerciale cu sediul social in Romania si in afara tarii -, Alexandru Nicolcioiu si Cristina Volintiru, care ar fi fost implicati - potrivit procurorilor - in sustragerea de la plata sumelor de bani datorate bugetului de stat, in inducerea in eroare a autoritatilor romane in contextul derularii unor contracte de privatizare, precum si in spalarea de bani.
La gruparea infractionala organizata ar fi aderat apoi si persoane cu functii de decizie in cadrul unor institutii de stat, procurorii enumerandu-i, in acest context, pe Petrica Grama (Ministerul Finantelor) si pe Paul Miclaus (vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare).
Anchetatorii mai afirma ca de coordonarea activitatilor ilegale ale grupului s-a ocupat Dinu Patriciu, care ar fi planificat, organizat si conceput "cu minutiozitate" strategia de comitere a actelor ilicite. Prin faptele comise, Patriciu si membrii gruparii urmareau obtinerea in mod direct sau indirect a unor beneficii materiale, financiare ori de influenta si putere, adauga anchetatorii.
In solicitarea de arestare preventiva a lui Patriciu si a cetatenilor americani, procurorii fac si o trecere in revista a procedurilor prin care a fost majorat capitalul social al rafinariei Petromidia, precum si investitiile, cum a achizitionat Patriciu pachetul de actiuni la compania Vega, relatiile contractuale ale Rompetrol cu Rafo Onesti, Rafinaria Steaua Romana (afaceri care ar fi generat un prejudiciu de peste 250 mld. lei).
Un capitol distinct tratat de procurori este cel referitor la piata de capital, incepand cu actiunile emise de Rompetrol Rafinare Constanta - cu obiect principal de activitate fabricarea produselor rezultate din titei - tranzactionate la bursa electronica Rasdaq din 1996. Procurorii au constatat ca in urma vanzarii a 252 de milioane de actiuni la pretul de 116 lei/actiune si rascumpararea ulterioara la pretul de 690 lei/actiune, Rompetrol a pierdut in favoarea contrapartii sale Saltville Limited Cipru suma de 144,64 mld. lei, exclusiv costuri de tranzactionare, care impreuna cu suma rezultata din alte operatiuni s-a ridicat la valoarea de 208,52 mld. lei, adica circa 6,1 mil. dolari, raportat la cursul BNR din 7 aprilie 2004.
Pentru incalcarea in mod fraudulos si manipulativ a procedurii BVB s-a propus aplicarea unor sanctiuni pecuniare societatilor Saltville Ltd si Rompetrol SA, precum si a reprezentantilor acestor firme Philip Stephenson, Dinu Patriciu si Colin Richard Hart.
La scurt timp dupa ce Patriciu s-a intalnit cu procurorii anchetatori, directorul financiar al Rompetrol Group, Alexandru Bucsa, s-a prezentat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru prezentarea materialului de urmarire penala in dosarul Rompetrol.


Petromidia, plus 6% la Bursa
Actiunile cele mai lichide de pe piata au avut o evolutie relativ stabila, o nota discordanta pe Bursa facand titlurile companiilor din grupul Rompetrol. Cea mai mare crestere a apartinut actiunilor Rompetrol Well Services (Petros), care au sarit cu peste 8%, o apreciere puternica, de 6%, inregistrand si actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), principala companie din grup. Cererea de actiuni Petromidia a fost ridicata, investitorii luand pozitie inainte de publicarea rezultatelor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO