Burse - Fonduri mutuale

Procedura insolvenţei continuă pentru Nemo Express. Compania ale cărei obligaţiuni se tranzacţionează la 15% din valoarea nominală a notificat circa 2.400 de creditori şi spune că nu va efectua plata cuponului 5 din emisiunea de bonduri

Procedura insolvenţei continuă pentru Nemo Express....

Autor: Tibi Oprea

30.12.2022, 13:24 1020

Nemo Expres Logistic (Nemo Express), companie de curierat cu o emisiune de obligaţiuni listată la Bursa de Valori Bucureşti care a ajuns să se tranzacţioneze la 15% din valoarea nominală şi care a rămas cu un singur acţionar, a anunţat astăzi că au fost efectuate o parte din activităţile care formează capitolul de prime măsuri după deschiderea procedurii insolvenţei.

„Au fost notificaţi un număr de aproximativ 2.400 de creditori, au fost implementate specimene de semnătură în unele bănci comerciale şi urmează să fie implementate şi în celelalte şi a fost demarată procedura de recuperare a creanţelor de la debitorii Nemo Expres Logistic SA”, se arată în raportul publicat vineri la BVB.

Judecătorul sindic a prelungit termenul pentru depunerea tabelului preliminar de creanţe la data de 31 ianuarie 2023, precum şi termenul de depunere a Raportului privind cauzele care au determinat intrarea în procedura insolvenţei cu 40 de zile şi a efectuării procedurii de inventariere cu 60 de zile.

Totodată, compania a comunicat şi faptul că plata cuponului 5, programată pentru data de 29 decembrie 2022, nu se va efectua şi că va reveni în perioada următoare cu un nou raport în acest sens. Anunţul legat de plata cuponului a fost făcut însă la o zi după data programată pentru plată.

Tribunalul Ilfov a dispus pe 24 octombrie deschiderea procedurii generale de insolvenţă pentru Nemo Expres Logistic după ce 45 de creditori din cei 2.500 identificaţi şi chiar şi debitorul au cerut intrarea în starea de insolvenţă.

„Spiritul legii insolvenţei este cel al continuităţii, societatea are peste 2500 de creditori pentru care singura posibilitate reală de a-şi recupera creanţele o reprezintă reorganizarea. (…) Există premise pentru începerea reorganizării cât mai rapid, câtă vreme pe rolul instanţei a fost formulată o cerere, care a fost admisă, cu privire la executările silite“, se arată în documentul din Buletinul procedurilor de insolvenţă consultat de ZF.

La propunerea CEC Bank, creditorul cu cea mai mare creanţă (12,5 mil. lei), judecătorul sindic a desemnat administrator judiciar provizoriu pe Prime Insolv Practice SPRL, după ce a analizat mai multe propuneri din partea creditorilor. Nemo Expres Logistic propusese în calitate de administrator judiciar practicianul în insolvenţă Pro Business SPRL, solicitat de asemenea de alţi 15 creditori.

Cei 45 de creditori care au solicitat deschiderea procedurii au creanţe în valoare totală de 28,55 de milioane de lei. Din acest total, creanţa cea mai mare este cea a creditorului CEC Bank, adică 43,78% din totalul creanţelor invocate la acel moment. Mai sunt alţi 12 creditori cu o valoare cumulată de creanţe de 9,5 mil. lei (33,25%), iar ceilalţi au creanţe mai mici.

Nemo Express a arătat în şedinţa din camera de consiliu din 21 octombrie că „starea de insolvenţă este vădită şi necontestată“. În 24 octombrie Nemo Express a arătat că, „raportând totalul datoriilor exigibile la valoarea disponibilităţilor băneşti, starea de insolvenţă în care se află societatea este evidentă“.

Disponibilităţile băneşti din bănci ale companiei sunt de 89.650 de lei, în timp ce datoriile scadente trec de 54,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că datoriile totale sunt mai mari. Despre disponibilităţile băneşti din casierie, adică sumele încasate ca ramburs pentru clienţi, nu se menţionează însă nimic.

Data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor este fixată pentru 5 ianuarie 2023, iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 25 ianuarie 2023.

În dosarul nr. 2769/93/2022 cu materia faliment s-au alipit următorii creditori: Capital Fleet Services SA, Premium Store SRL, MaxJonel SRL, Depot Auto Parts SRL, Ciobanu Cezar Gabriel, Express Rapid Trans SMI SRL, CEC Bank, Ignite Logistic SRL, Bear Crib SRL, Elen Crist SRL, Loremar Livani SRL, Juliamon SRL, Just Transexpress SRL, Siraco Exim 94 SRL, MMV Linetrans SRL, L.C.A. Audio SRL, Robimotors 2014 SRL, Mercedes – Benz Trucks & Buses Romania SRL, Splendid Service SRL, Agromir Store SRL, Intertrans SRL, Rapid Curier Express SRL, Viro Trans Express SRL, Bursa de Cartuşe SRL, Insula Energiei SRL.

În conformitate cu art. 5 alin. 1 pct. 29 din Legea nr. 85/2014, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile şi care se prezumă atunci când debitorul, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor.

Nemo Expres Logistic a depus în octombrie în Instanţă o cerere de intrare în insolvenţă după ce în septembrie a anunţat într-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti că acţionarii Dan-Dumitru şerbănescu şi Capital Fleet Services SA au cesionat toate părţile sociale către Florian Stănilă.

Prin această cesiune, Florian Stănilă a devenit acţionar unic al Nemo Expres Logistic începând cu 9 septembrie 2022, acesta fiind anterior administrator unic al companiei. Stănilă avea înaintea acestei tranzacţii 10% din acţiuni, în timp ce şerbănescu deţinea majoritatea de 51%, iar Capital Fleet Services un pachet de 39%.

Capital Fleet Services, firmă de leasing operaţional care lista a treia emisiune de obligaţiuni în 2016, este deţinută în proporţie de 50% de Călin Răzvan Negoiţă, cel care a intrat în acţionariatul compa?niei recent listată Meta Estate Trust alături de alţi investitori. Capital Fleet Services cumpărase participaţia de 39% din Nemo Expres Logistic în noiembrie 2018.

În urma anunţului de cesionare a acţiunilor, obligaţiunile NEMO23E, listate în iunie 2021, intraseră pe un trend descendent. În prezent, bondurile se tranzacţionează la aproape 20% din valoarea lor nominală, conform datelor BVB.

Nemo Expres Logistic a derulat în iunie 2020 un plasament privat prin care a vândut 15.765 de titluri negarantate, denominate în euro, în valoare totală de 1,57 mil. euro. Acestea poartă o rată fixă a dobânzii de 7% pe an şi scadenţa în 29 iunie 2023 şi au fost vândute către 70-80 de investitori.

Subscrierea s-a realizat cu sprijinul societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, în timp ce listarea lor a fost realizată de Intercapital Invest în calitate de consultant autorizat, potrivit prospectului de emisiune de 35 de pagini care poate fi consultat pe site-ul bursei. „Prospectul nu este detaliat foarte mult pentru că nu vor să divulge concret planurile“, spunea Horia Gustă acum doi ani pentru ZF.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe, compania a trecut pe pierdere de 1,9 milioane de lei în 2021, comparativ cu un profit net de 4,1 milioane de lei în anul precedent, la o cifră de afaceri de 137,9 milioane de lei, în urcare cu 17%.

În primul semestru al acestui an, Nemo Expres Logistic a raportat o pierdere de 7,1 mil. lei, comparativ cu o pierdere de 2,8 mil. lei în S1/2021, la afaceri de 65 mil. lei, în scădere cu 0,84% de la an la an, conform calculelor realizate de ZF pe baza raportului financiar semestrial neauditat publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Faţă de finele lunii iunie a anului trecut, compania şi-a redus numărul angajaţilor de la 386 la 286 de persoane.

„Compania de curierat Nemo Express a implementat, începând cu data de 26.08.2022, o serie de măsuri organizatorice care să o repoziţioneze în topul companiilor de profil. Începând cu această data, prin schimbarea echipei manageriale şi prin implementarea unei noi strategii de management active, suntem convinşi siguri că ne vom atinge toate obiectivele propuse. Prin eforturile susţinute de noua echipă şi printr-o abordarea mult mai aproape de dvs., ca punct central al întregii afaceri, vom reuşi să ne repoziţionăm ca un partener de încredere şi de lungă durată. ştim că uneori schimbările sunt provocatoare, dar vă asigurăm şi pe această cale că gestionăm cu responsabilitate, încredere şi devotament toate aspectele generate de acestea“, a transmis compania clienţilor şi partenerilor printr-un comunicat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO