Burse - Fonduri mutuale

Prima sedinta de scadere pentru SIF dupa corectie

14.03.2007, 18:25 9

Bursa a inchis ieri pe plus, indicele BET urcand cu 0,75%, in timp ce societatile de investitii financiare (SIF) au inregistrat o pierdere medie de 1,2%, dupa ce in debutul sedintei indicii aveau tendinte inverse decat la inchidere.
SIF au deschis sedinta pe verde si s-au pastrat pe crestere pana spre sfarsitul sedintei cand presiunea la vanzarea a dus la scaderi pe aceste titluri.
Brokerii sunt de parere ca in piata are loc o asezare a preturilor in conditiile in care lichiditatea se mentine la niveluri scazute, iar oscilatiile cotatiilor nu sunt foarte puternice.
"Lichiditatea este destul de scazuta in piata si se pare ca asistam la o asezare a preturilor. Societatile de investitii financiare au avut un parcurs bun, dar chiar pe inchidere cineva a fortat vanzarea. Faptul ca s-a fortat pe inchidere nu a permis cumparatorilor sa reactioneze", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Indicele BET-FI a pierdut in sedinta de ieri 1,2%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 7,93 mil. euro (26,73 mil. lei), peste 57% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
SIF Moldova a fost al doilea cel mai tranzactionat titlu de pe Bursa, cu un rulaj de 2,77 mil. euro (9,34 mil. lei), dupa SIF Oltenia. Actiunile SIF Moldova au pierdut 2,86%, fiind cea mai drastica scadere inregistrata de o SIF. De altfel toate cele cinci titluri financiare au inchis sedinta pe rosu.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat ieri cu 0,75%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 13,88 mil. euro (46,76 mil. lei).
Actiunile Transelectrica au revenit ieri la tranzactionare, dupa ce acestea au fost suspendate de la tranzactionare in vederea AGA.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 1,94%. Titlurile societatii s-au aflat pe primul loc in preferintele investitorilor de la Bursa, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se ieri la 3,05 mil. euro (10,26 mil. lei). SIF Oltenia a cumparat in mai multe randuri pachete de actiuni ale Petrom, la sfarsitul lunii ianuarie participatia societatii la compania petroliera fiind de 0,88%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 3,04 lei/actiune.

Actiunile producatorului de tevi TMK Artrom Slatina au sarit ieri cu 6,05%, pe fondul unei lichiditati de 50.700 de euro (170.600 de lei). Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 9,54 mil. euro (33,6 mil. lei), de peste 5 ori mai mare decat cel din 2005. "La Artrom s-au facut investitii masive in retehnologizare, insa lichiditatea ramane destul de redusa", spune Nilas. Ultima tranzactie cu titlurile Artrom s-a perfectat la un pret de 22,80 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au crescut ieri cu 1,17%, pe fondul unei lichiditati de 0,40 mil. euro (1,34 mil. lei). Parerile brokerilor in piata sunt impartite despre acest emitent. Desi unii analisti vad o revenire a situatiei financiare a companiei, intr-un raport al societatii de brokeraj CA IB Securities se prognoza o tinta de pret de 0,058 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,0950 lei/actiune.

Titlurile producatorului de piese auto Compa Sibiu au pierdut ieri 0,83%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului s-a ridicat la 40.700 de euro (137.200 de lei). Compa Sibiu este unul dintre principalii producatori de piese auto din Romania. "Compania pastreaza perspective foarte bune de dezvoltare avand in vedere extinderea pietei auto din Romania", spune Rares Nilas, directorul BT Securities. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 1,20 lei/actiune.

Actiunile companiei Remarul Cluj Napoca au sarit ieri cu 8%. Titlurile companiei s-au aflat pe primul loc in preferintele investitorilor de pe piata reagular a RASDAQ, atingand o lichiditate de 0,31 mil. euro (1,06 mil. lei). De la inceputul anului actiunile Remarul au adus investitorilor un profit de peste 75%. Brokeri spun ca desi sunt companii destul de profitabile, cotatiile au crescut foarte mult in ultima perioada. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 24,3 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO