Burse - Fonduri mutuale

Previziunile sumbre din economie si criza sectorului financiar lovesc din nou Bursa

Previziunile sumbre din economie si criza sectorului financiar lovesc din nou Bursa
20.01.2009, 17:52 30

Bokerii sustin ca scaderile puternice de ieri de pe Bursa au fost determinate mai ales de previziunile negative din ultimele zile cu privire la evolutia economiei romanesti, pe fondul unui context international extrem de nefavorabil caracterizat prin noi probleme la nivelul sistemului financiar-bancar.

"Cred ca scaderea este legata mai mult de conjunctura interna si de raportul Comisiei Europene privind evolutia economiei. S-au inregistrat scaderi mari si pe piete mai mari precum Grecia si Austria, care au o expunere ridicata pe economia romaneasca", spune Liviu Avram, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Piraeus Securities.
El crede ca stirile negative au starnit ingrijorare mai ales in randul investitorilor straini. Raportul Comisiei Europene publicat luni indica o scadere drastica a prognozei de crestere economica a Romaniei in acest an, de la 5,1%, conform datelor din aprilie 2008, la 1,75%. De asemenea, prognoza indica o scadere puternica a investitiilor din economie, la 0,7% din PIB, si o amplificare a deficitului bugetar, la 7,5% din PIB.
Nici datele Comisiei Nationale de Prognoza nu sunt cu mult mai optimiste, aceasta estimand o crestere cu 2,5% a economiei in 2009, fata de 6% anterior.
Pe de alta parte, in ultima perioada s-au inmultit stirile cu privire la intentiile unor companii locale cu activitati in industrie sau in sectorul constructiilor de a disponibiliza angajati, in conditiile in care se confrunta cu o scadere semnificativa a cererii pe pietele pe care activeaza.
Pe Bursa, insa, cele mai lovite au fost actiunile companiilor din sectorul financiar, mai ales datorita lichiditatii mai ridicate, dar si vulnerabilitatii sectorului financiar la nivel mondial. Pierderile uriase anuntate de giganti bancari precum Royal Bank of Scotland, Bank of America sau Citigroup, arata ca masurile luate pana acum de autoritati nu au avut efectele sperate in rezolvarea crizei de lichiditati, spun analistii, ceea ce face ca piata sa ramana dominata de incertitudine.
"Exista o mare doza de incertitudine a bacilor privind ce au pe bilant. Gaurile vor aparea in timp. Injectarea de lichiditati nu a rezolvat problema", spune Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank, care crede ca problemele bancilor straine afecteaza indirect si economia romaneasca. "In Romania, impactul indirect este semnificativ. Nu mai exista finantare din afara, iar fara intrari de capital deficitul de cont curent se ajusteaza printr-un curs mai mare. Bancile sunt si ele afectate pe partea de creditare, unde le scade atat nivelul creditelor, cat si marja de creditare, din cauza costurilor de finantare mai mari. Ne asteptam la o scadere clara a veniturilor bancare si vor rezista doar cei care au un control al costurilor foarte bun", explica Ilie.
Perspectivele negative si ajustarea puternica a preturilor la nivel international au determinat presiuni puternice si asupra actiunilor bancilor locale, care au fost si ieri printre principalii perdanti de pe Bursa.
SIF-urile, ale caror portofolii se bazeaza in proportie de peste 50% pe sectorul bancar, sunt victime colaterale, iar lichiditarea ridicata a facut ca ele sa inregistreze scaderi si mai mari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO