Burse - Fonduri mutuale

Premierul Marcel Ciolacu, la forumul Moldova-Romania Capital Bridges: Până când Bursa de la Chişinău va creşte şi va avea lichiditate, vă oferim o scurtătură economică spre accesul la capital. Este relevant să ne inspirăm din reuşita Purcari, care s-a listat tot aici la Bursa de Valori Bucureşti

Premierul Marcel Ciolacu, la forumul Moldova-Romania...

Autor: Tibi Oprea

27.03.2024, 14:32 481

Marcel Ciolacu, premierul României, consideră că piaţa de capital de la Bucureşti este în acest moment o instituţie matură şi în plină expansiune şi s-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii româneşti de succes. Prezent la forumul Moldova-Romania: Capital Bridges de miercuri, 27 martie, Ciolacu a declarat că piaţa de capital românească poate juca acest rol şi pentru companiile din Republica Moldova.

„Vrem să jucăm acelaşi rol pentru firmele moldoveneşti de prim rang. Până când Bursa de la Chişinău va creşte şi va avea lichiditate, vă oferim această şansă majoră. Este, dacă vreţi, o scurtătură economică spre accesul la capital pe care o punem la dispoziţie unor parteneri adevăraţi. Sunt convins că atât autorităţile Republicii Moldova, cât şi toţi antreprenorii importanţi de peste Prut înţeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii şi cunoştinţelor acumulate de profesioniştii Bursei de Valori Bucureşti. Sper că vor profita din plin de asemenea oportunitate”, a spus Marcel Ciolacu.

Bursa de Valori Bucureşti, împreună cu maib şi WOOD&Co, Raiffeisen Bank International, EBA şi AmCham, au organizat a doua ediţie a forumului, fiind continuarea primului astfel de eveniment din septembrie 2022. Evenimentul a promovat cooperarea economică solidă şi interconectarea pieţelor de capital din Moldova şi România.

„Ştiu că maib, cea mai mare bancă din Moldova, a anunţat că este pregătită pentru listarea la Bursa de la Bucureşti şi aşteaptă o schimbare a legislaţiei care să îi permită această mutare strategică. Oferim tot suportul legislativ necesar guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces. Pentru că timpul a devenit esenţial, este suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la Bursă a pachetului de acţiuni Hidroelectrica pentru a ne da seama de potenţialul uriaş din acest moment şi să vedem cât de mult contează un timing bun”, a adăugat acesta.

Unul dintre speakerii evenimentului a fost Alex Filip, director general adjunct al producătorului de vinuri Purcari (simbol bursier WINE), o altă companie care a ales să se listeze la BVB la începutul anului 2018. Marcel Ciolacu a spus că este relevant să ne inspirăm din reuşita companiei cu renume din Moldova.

„Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este exemplul unei afaceri care a ştiut să se dezvolte organic. Prin listarea la Bursa de la Bucureşti a reuşit inclusiv să comunice mai mult şi mai bine pentru consumatorul român. A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piaţa românească şi internaţională. Acesta este traseul corect pe care îmi doresc să îl multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova. (...) Îmi doresc din toată inima să fim din nou alături la următoarea listare a unei companii moldoveneşti la bursa noastră”, a mai spus acesta.

La evenimentul de miercuri au mai ţinut discursuri Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, Preşedintele BERD, Odille Renaud-Basso (mesaj video), Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Anca Dragu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, Preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Dumitru Budianschi şi Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga.

De asemenea, pe scenă au mai fost Ionuţ Dumitru, Economist-şef, Raiffeisen Bank Romania, Catarina Hansen, Country Head Moldova, BERD, Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, Republica Moldova, Ary Naim, Director Regional IFC, Raffaella Tenconi, Economist-şef, WOOD&Co, Carolina Bugaian, Director General, Moldcell, Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity, Invalda INVL, Peter Stohr, CFO Premier Energy, Vasile Tofan, Senior partner, Horizon Capital, Giorgi Shagidze, Preşedinte, maib, Harald Kröger, Head of Investment Banking, Raiffeisen Bank International, Gian Marco Felice, Membru al Consiliului, ProCredit Group, Bayan Carter, Associate Director, BERD şi Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO