Burse - Fonduri mutuale

Prebet, companie cu 100 mil. lei capitalizare, anunţă înfiinţarea a trei noi societăţi

Prebet, companie cu 100 mil. lei capitalizare, anunţă...

Autor: Eduard Ivanovici

22.06.2023, 18:32 371

Prebet Aiud (simbol bursier PREB), producător de prefabricate din beton armat şi precomprimat, a informat piaţa locală de capital cu privire la înfiinţarea a trei noi societăţi, conform unui raport publicat la BVB. 

Una dintre societăţi, Prebet Aggregates SRL, va avea ca obiect principal de activitate extracţia pietrişului şi nisipului, cât şi extracţia argilei şi caolinului. Prin gestionarea activităţii de extragere a pietrişului şi nisipului, noua companie va asigura societăţii şi terţilor cantităţile necesare de materie primă utilizate în procesul de producţie a prefabricatelor din beton. 

În continuare, Prebet Energy SRL se va ocupa cu producţia de energie electrică, înfiinţarea societăţii păstrând traiectoria companiei-mamă de câştigare a independenţei energetice, scriu reprezentanţii Prebet în raport de la Bursă. 

Ultima societate, Prebet Logistics SRL, îşi va concentra activitatea asupra construcţiei de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. Mai exact, scopul sompaniei va fi de sporire a spaţiilor de depozitare destinate atât creşterii capacităţii de producţie şi stocare a grupului, cât şi în vederea închirierii către terţi, în acest sens fiind asigurat un flux continuu de aprovizionare şi de producţie a produselor prefabricate contractate de compania-mamă cu terţii. 

„Prin înfiinţarea celor trei societăţi, Prebet Aiud doreşte coagularea unui grup de companii având ca priorităţi: optimizarea costurilor, independenţa energetică şi creşterea capacităţii de producţie”, se arată în raport. 

Prebet a avut un profit de un milion de lei în T1/2023, după o pierdere netă de 9,1 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut. Veniturile s-au majorat cu 15% la 11,3 milioane de lei, în vreme ce afacerile s-au diminuat cu 8% la 9,2 milioane de lei. 

Acţiunile PREB sunt pe plus cu 17,7% anul acesta, pe un rulaj de 12,3 milioane de lei, la o capitalizare de 100,2 milioane de lei.  Societatea din judeţul Alba este deţinută în proporţie de 19,7% de Ges-Green Energy Specialists din Bistriţa-Năsăud. Din acţionariat mai fac parte Acord Construct Bistriţa Năsăud (13,1%), Anodin Assets Cluj-Napoca (11,8%) şi Ausel Imobiliare Cluj-Napoca (10,8%). 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO