Burse - Fonduri mutuale

Pragurile suport castigate in ultima luna se tin intr-un fir de ata

Pragurile suport castigate in ultima luna se tin intr-un fir de ata
18.08.2009, 17:09 18

Bursa a revenit ieri pe crestere, inregistrand aprecieri moderate de aproape 1% pe majoritatea indicilor din piata. Societatile financiare au inchis pe minus, in scadere cu 0,1% fata de referinta, cea mai mare corectie la aceasta categorie fiind consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 1%. Restul SIF-urilor au inchis in stationare, mai putin titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 0,5% fata de referinta, la pretul de 0,985 lei/actiune.

Brokerii apreciaza ca urmeaza o perioada de asteptare pe piata locala, in conditiile in care pietele internationale inregistreaza evolutii incerte pe fondul stiriilor negative din ultima vreme.

"Sedinta de azi (ieri n.a.) a fost intr-adevar una de asteptare. Cumparatorii se asteptau ca piata sa continue scaderea inceputa luni, iar vanzatorii nu au dorit sa coboare preturile, pe fondul evolutiilor pozitive inregistrate de pietele europene. Cred ca urmeaza cateva sedinte de echilibru, in care lichiditatea pietei o sa scada considerabil, dar apreciez ca exista riscul ca piata sa se rupa de pragurile de rezistenta, pe masura ce pe pietele externe sunt asteptate mai mult confirmari din partea economiei, care intarzie insa", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare din cadrul societatii de brokerj EstInvest.

Lichiditatea pietei s-a ridicat ieri la putin sub 4 mil. euro, cele mai tranzactionate actiuni fiind Altur Slatina (ALT) si Mecanica Ceahlau (MECF), care de altfel au inregistrat si cresteri de 1,4% si respectiv 2,3% fata de referinta.

In sectorul energetic, companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat aprecieri de aproape 2% si respectiv 1,2%, sustinand cresterea indicelui de profil BET-NG, cu peste 1%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in stationare, la pretul de 13,1 lei/actiune si respectiv 158 lei/titlu.

"Piata locala ramane extrem de volatila, mai ales ca evolueaza in corelatie cu pietele internationale. Optimismul investitorilor s-a consumat, fiind mai moderat in aceasta perioada, iar cresterile vin cu reticienta. Pietele se afla intr-un echilibru fragil, care poate fi rupt de orice stire negativa de amploare. Fiind o piata mica, corectiile pe piata locala in acest caz s-ar putea accentua", a explicat Murgoci.

Titlurile Antibiotice Iasi (ATB) si Condmag (COMI) au inregistrat printre cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, de 3,5% si respectiv de 4%.

Societatile bancare au revenit si ele pe crestere, cea mai mare apreciere fiind consemanta de titlurile BRD, care au urcat cu peste 0,9% fata de referinta, la pretul de 11,2 lei/actiune. In top au urmat cresterile Bancii Carpatica (BCC) , de 0,9% si aprecierea Bancii Transilvania (TLV), de aproape 0,8% fata de referinta. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu aproape 1,9% fata de referinta, la pretul de 114,7 lei/titlu.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri modeste, de maxim 0,5% pe indicele britanic FTSE 100, care urca la nivelul de 4.600 de puncte.

De urmarit azi:

 

  • Evolutia titlurilor Flaming (FLA), dupa publicarea rezultatelor financiare semestriale si desfasurarea AGA.
  • Evolutia societatilor financiare, care au continuat corectia inceputa luni.
  • Evolutia actiunilor Electroaparataj (EPJ), dupa ce societatea a publicat rezultatele la jumatatea anului.
  • Evolutia companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), pe fondul cresterii pretului petrolului.
  • Eurostat publica indicatorul productiei din sectorul constructiilor pentru zona Euro pentru luna iunie.
  • Reactia pietelor internationale, dupa ce bursa americana deschidea sedinta de ieri pe crestere, dupa corectia semnificativa consemnata luni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO