Burse - Fonduri mutuale

Pioneer nu mai crede in fondurile de actiuni

17.06.2008, 20:22 23

Lansat in primavara anului 2006 cu o insertie initiala de capital de peste 3 milioane de lei (800.000 euro) din partea grupului-mama, fondul de actiuni Premio a inregistrat pana in luna februarie a anului trecut o constanta crestere a activelor.
In februarie 2007, activele Premio au scazut de la 7,3 milioane de lei (2,1 mil. euro) la 4,7 milioane de lei (1,3 mil. euro), din acel moment activele fondului au intrat pe o continua curba descendenta.
"Clientii UniCredit se incadreaza intr-un profil de risc conservator, astfel ca din portofoliul Pioneer cel mai bine vandut produs a fost fondul de obligatiuni Stabilo. Pe o Bursa in scadere, nu am pus accent pe promovarea fondului de actiuni Premio. Cand piata isi va reveni, fondul de actiuni ar putea redeveni interesant", spune Florin Dolea, directorul executiv al societatii de administrare Pioneer AM, membra a UniCredit Tiriac.
Societatile de administrare din cadrul grupurilor bancare se bucura de avantajul unei retele de distributii "inhouse", clientii bancilor devenind in cea mai mare parte si clienti ai fondurilor de investitii din cadrul grupului. Mai mult, grupurile bancare, asemeni UniCredit, scot la inaintare produse combinate care vand dobanzi avantajoase la depozitele bancare daca clientul investeste in unul din fondurile de investitii. UniCredit Tiriac este una dintre institutiile bancare cunoscute pentru serviciile de private banking, la care pot avea acces clientii cu disponibilitati financiare ridicate si care isi pot diversifica portofoliul prin plasamente si in fonduri de investitii.
Prezenta clientilor de private banking si impactul produselor combinate nu s-au facut simtite in cazul fondului de actiuni al Pioneer.
"Pe fondul unei reveniri a pietei de actiuni mizam pe aducerea unor produse administrate centralizat ce investesc pe mai multe piete de actiuni, si mai putin pe revitalizarea unor produse locale, asa cum este Premio. Vrem sa inregistram un pachet de zece fonduri de investitii internationale administrate centralizat de Pioneer Investments. Estimam ca pana in toamna fondurile vor fi disponibile pe piata locala", raspunde Dolea, intrebat fiind de strategia Premio pentru urmatoarele luni.
Un fond care dispune de un volum de active de un milion de lei (277.000 euro) ridica probleme legate de profitabilitatea administratorului, in conditiile in care comisionul lunar de administrare, care constituie si veniturile administratorului, este in medie de 0,25% din activele fondului. I
n plus, retragerile facute de investitori in ultimele 12 luni nu dau prea multa libertate de miscare administratorului care este nevoit sa faca rost de lichiditati si deci sa vanda din actiunile din portofoliul fondului in momente nu tocmai favorabile.
"Miza investitorilor pe fondurile de actiuni va mai scadea, sub impactul recentelor turbulente financiare. In plus, mult asteptata crestere a fondurilor de investitii se va produce pe segmentul fondurilor cu risc mediu si mic pentru ca spre astfel de produse isi vor indrepta atentia clientii bancari care economisesc in depozite si sunt in cautare de alternative", estimeaza Dolea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO