Burse - Fonduri mutuale

Pilonul II încheie primul an pe minus din istoria de 14 ani de funcţionare: scădere medie de 3,4% în 2022. Toate cele şapte fonduri au fost pe minus. Spre comparaţie în 2021 Pilonul II a avut un randament de 6%, sub inflaţie

Pilonul II încheie primul an pe minus din istoria de 14...

Autor: Liviu Popescu

05.01.2023, 08:30 907

Pentru prima oară de la lansarea din 2008 încoace Pilonul II de pensii private obligatorii, reprezentant de şapte fonduri de pensii la care contribuie aproape 8 milioane de salariaţi cu o parte din venitul brut lunar, a închis pe scădere la nivelul unui an marcat de scumpiri accelerate, zile agitate pe piaţa de capital şi începerea războiului în Ucraina.

Astfel 2022 este primul an pe care Pilonul II de pensii private din România îl încheie pe minus, cu o scădere medie de 3,4%, determinată în mare parte de scă­derea valorii portofoliului titlu­rilor stat, acolo unde fon­du­rile au circa 65% din active. Indicele Bloomberg referinţă pentru titlurile de stat emise de statul român în euro a avut minus 22% în 2022, iar cel care urmăreşte evoluţia titlurilor de stat în lei, minus 2,8%.

Scumpirile agresive, reflec­tate în cel mai ridicat nivel al inflaţiei de 20 de ani în România şi de 40 de ani în SUA, au deter­minat băncile centrale să iasă cu înăspriri de politică mo­ne­tară ceea ce a redus puternic preţul titlurilor de stat. Iar fondurile P2 marchează zilnic la piaţă, ceea ce înseamnă că pre­ţurile în scădere pe titlurile de stat s-au reflectat la nivelul întregului portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO