Burse - Fonduri mutuale

Pierderi dureroase: Cum au ajuns suedezii de la East Capital de la 100 la 11 mil. euro pe Bursa

Cum au ajuns suedezii de la East Capital de la 100 la 11 mil. euro pe Bursa
06.04.2009, 00:00 21

Criza financiara a decimat investitiile companiei suedeze East Capital pe Bursa de la Bucuresti, pana la 10,8 mil. euro anul trecut, fata de cele aproape 100 mil. euro de la sfarsitul lui 2007.

Prin intermediul fondurilor deschise de investitii Balkan si Eastern European, compania de administare East Capital este unul dintre cei mai importanti investitori straini pe piata locala de capital. La sfarsitul anului trecut, plasamentele celor doua fonduri suedeze pe piata locala se ridicau la 10,8 mil. euro, de aproape zece ori mai putin fata de finalul anului 2007, potrivit rapoartelor anuale de administrare emise de East Capital. Mai exact, fondul Balkan detinea investitii in valoare de 8,2 mil. euro pe Bursa locala, de zece ori mai putin fata de finalul anului 2007, in timp ce Eastern European detinea investitii de 2,6 mil. euro, in scadere de peste sase ori fata de finalul 2007.
Reducerea drastica a investitiilor pe Bursa romaneasca a fost cauzata pe de o parte de diminuarea puternica a activelor in 2008: de peste sase ori in euro pana la 106 mil. euro pentru fondul Balkan si de patru ori in euro pana la 292 mil. euro pentru fondul Eastern European, si ca urmare a retragerilor realizate de investitorii celor doua fonduri.
Pe de alta parte, cele doua fonduri East Capital si-au redus vizibil expunerea pe o serie de actiuni romanesti: titlurile Petrom au inregistrat cele mai consistente vanzari din partea suedezilor, urmate de actiunile Socep si de cele ale SIF Transilvania, potrivit raportului anual de administrare. In schimb, cele doua fonduri si-au consolidat pozitiile pe actiunile Flamingo achizitionand 6,3 mil. titluri ale retailerului de elctrocasnice pe parcursul anului 2008. De asemenea, fondul Balkan si-a majorat detinerea in cadrul dezvoltatorului Impact si al combinatului Oltchim anul trecut si a iesit din actionariatul societatilor Cocor Bucuresti, Comvex si Condmag, unde detinuse la finalul anului 2007 pachete relativ mici de actiuni.
Fondul Balkan a incheiat anul 2008 cu o depreciere de 66% calculata in coroane suedeze, in timp ce fondul Eastern European a pierdut 64% din valoarea unitatii, potrivit administratorului.
Anul trecut a fost unul dintre cei mai dificili pentru investitorii din Europa de Est, pietele de capital din regiune incheind 2008 cu scaderi de peste 60%. In luna octombrie 2008, suedezii de la East Capital au fost nevoiti sa isi suspende temporar rascumpararile de titluri, dupa scaderile puternice inregistrate pe pietele din regiune, care au culminat cu inchiderea burselor din Rusia si Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO