Burse - Fonduri mutuale

Piaţa reacţionează la planul guvernului de a creşte impozitul pe câştigurile bursiere după ce îl scăzuse cu doar câteva luni în urmă. „Stupoare completă“. „Nici n-am ştiut cum s-o mai gândesc“. „Posibile vânzări în acest an.“

Piaţa reacţionează la planul guvernului de a creşte...

Autor: Tibi Oprea

02.08.2023, 00:07 6479

La scurt timp după ce a redus şi simplificat impozitarea câştigurilor din tranzacţii bursiere, guvernul vrea acum să crească taxele, de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru instrumentele deţinute mai puţin de un an.

Intenţia de modificare vine în contextul în care codul fiscal s-a schimbat ultima dată de la 1 ianuarie 2023, dată de la care investitorii au beneficiat de impozitare cu reţinere la sursă, dar şi de impozite mai mici, de 1% şi 3%, în loc de 10% anterior, aduse de guvern pentru a face investiţiile mai atractive.

Care ar putea fi impactul unei astfel de modificări în opinia analiştilor? Reticenţa în a investi în companiile listate care au ca acţionar majoritar statul român, existând riscul unor alte impozite sau taxe neaşteptate, precum cea recentă din energie (taxa de solidaritate), presiune pe cotaţii anul acesta pentru a vinde şi a beneficia de impozitarea mai scăzută, în principal în cazul deţinerilor pe termen lung, dar şi migrarea unor investitori de pe BVB pe alte burse care nu implică un risc suplimentar de natură fiscală.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO