Burse - Fonduri mutuale

Piata de fuziuni si achizitii s-a ridicat anul trecut la 6 miliarde de euro

Piata de fuziuni si achizitii s-a ridicat anul trecut la 6 miliarde de euro

Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment: Analiza noastra a aratat ca piata efectiva de M&A nu poate fi limitata la nivelul marilor tranzactii, ci ca aceasta trebuie sa includa si tranzactiile medii si mici care au o valoare medie de 8 milioane euro, dar cumuleaza 1 miliard de euro anual cu tendinte evidente de crestere

16.03.2007, 19:33 19

Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a ridicat anul trecut la 6 mld. euro, in scadere fata de nivelul de 6,8 mld. euro din 2005, potrivit estimarilor Raiffeisen Investment, divizia de investitii si consultanta in fuziuni si achizitii a grupului financiar Raiffeisen.
Potrivit Raiffeisen, fiecare dintre ultimii doi ani a fost insa influentat de megatranzactii (achizitia MobiFon de catre Vodafone in martie 2005 si respectiv privatizarea BCR catre Erste Bank, finalizata in octombrie 2006) care au reprezentat mai mult de jumatate din valoarea pietei din anul respectiv fiecare.
Tranzactia de preluare a BCR, in valoare de 3,75 miliarde de euro, a reprezentat 60% din valoarea pietei.
Cele 6 tranzactii mari din anul trecut, insemnand tranzactiile de peste 100 de milioane de euro, cum a fost de exemplu preluarea producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca de catre grupul indian Ranbaxy pentru aproximativ 270 de milioane de euro, au reprezentat la randul lor jumatate din restul pietei.
Din punctul de vedere al numarului de tranzactii facute publice, anul trecut a inregistrat un record total de 166 de tranzactii de fuziuni si achizitii, precum si un record de 129 de tranzactii private (excluzand privatizarile), cu 25% mai mult decat in 2005, inregistrandu-se 2-3 tranzactii pe saptamana, se arata in studiul Raiffeisen Investment.
In acest studiu nu au fost incluse tranzactiile cu pachete de peste 10% din actiunile unei companii, indiferent daca societatile respective erau sau nu cotate la Bursa, dar nu au fost incluse nici tranzactiile imobiliare si ofertele publice initiale.
In acest context, analistii de la Raiffeisen considera ca aceasta situatie subliniaza atat maturizarea pietei de fuziuni si achizitii locale, cat si interesul deosebit al investitorilor pentru Romania.
"Analiza noastra a aratat ca piata efectiva de M&A nu poate fi limitata la nivelul marilor tranzactii, ci ca aceasta trebuie sa includa si tranzactiile medii si mici care au o valoare medie de 8 milioane euro, dar cumuleaza 1 miliard de euro anual cu tendinte evidente de crestere", a declarat Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment.
"Un alt aspect important este identificarea pentru prima data a tendintei clare de crestere a tranzactiilor interne, un motor de crestere al pietei. Mega tranzactiile si tranzactiile mari vor continua sa dea tonul pietei inca un numar de ani, putand sa acopere evolutia pietei in ansamblu, dar ce putem vedea atat din studii, cat si din cererea de servicii de consultanta in fuziuni si achizitii este ca numarul tranzactiilor medii este in crestere", a adaugat ea.
Potrivit studiului Raiffeisen Investment, spre deosebire de situatia din 2005, cand cresterea pietei s-a datorat in mare parte cresterii numarului de achizitii de companii romanesti de catre firme straine, anul trecut avansul s-a datorat "oarecum surprinzator" tranzactiilor interne, intre un cumparator si un vanzator roman. Acestea au avut o valoare mult mai mica, dar o dinamica mult mai accentuata, inregistrandu-se o crestere cu 70% a numarului de tranzactii private.
Analistii de la Raiffeisen spun ca in conditiile in care, jumatate dintre tranzactiile private derulate anul trecut au fost interne, procentul ajungand la 60% prin includerea privatizarilor, Romania s-a aliniat si ea tendintei vizibile in tarile din regiune. In ceea ce priveste tranzactiile de extindere internationala a companiilor romanesti se inregistreaza cote mult mai reduse, numai 3 tranzactii in 2006, la fel ca si in 2005.
Raiffeisen Investment considera ca exista toate premisele pentru ca evolutia pozitiva a pietei sa continue si in 2007, an in care se asteapta peste 150 de tranzactii private. Ca valoare cumulata a achizitiilor si fuziunilor, se asteapta depasirea cifrei de 2,5 miliarde euro fara finalizarea vreunei megatranzactii, dar cu cresterea valorii medii pe tranzactie inspre 15 milioane euro/tranzactie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO