Burse - Fonduri mutuale

Piaţa a rezistat unei corecţii importante, trendul se menţine pe creştere

Piaţa a rezistat unei corecţii importante, trendul se menţine pe creştere
23.06.2010, 23:07 55

Bursa locală a revenit ieri pe creştere la nivelul indiceluiBET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, cu un avans de0,3% faţă de referinţă, după ce a evoluat pe scădere pentru cea maimare parte a şedinţei. Cel mai mare avans din piaţă a fost însă consemnat de indicele energeticBET-NG, care a urcat cu 0,6% faţă de referinţă, la nivelul de 740de puncte.

Societăţile financiare grupate sub indicele BET-FI au închis înscădere însă, cu o corecţie de aproape 0,3%, coborând sub pragul de23.000 de puncte, însă şi-au revenit de la o scădere de 1,5% înprima parte a şedinţei. "Piaţa a rezistat unei corecţii foarteimportante începute în luna mai, iar temperarea scăderilor dinşedinţa de astăzi (ieri - n.a.) lasă impresia că trendul se menţinepozitiv. Nu există certitudine însă, în condiţiile în care oriceştire negativă ar putea întoarce piaţa pe scădere. Bursa rămânedestul de volatilă în această perioadă", a declarat Marcel Murgoci,directorul de tranzacţionare al societăţii de intermediereEstInvest.

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a ridicat laaproape 5,9 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de 21,9milioane de titluri, cele mai tranzacţionate acţiuni fiindtitlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu aproape 1,3%.

Cea mai mare creştere din sectorul energetic a fost însăconsemnată de acţiunile Transgaz (TGN), care au urcat cu 1,4% dupădesfăşurarea AGA de marţi. Acţiunile Transelectrica (TEL) auînregistrat o apreciere de doar 0,6% faţă de referinţă, urcând lapreţul de 17,9 lei/unitate.

"În această perioadă Bursa dă semne de consolidare, încondiţiile în care pe extern principalele pieţe europene evolueazăîn scădere. Acest lucru denotă faptul că există bani în piaţă, înspecial de la SIF-uri. Mai sunt şi dividendele de la BRD şiTransgaz, iar ştirea că s-ar putea acorda şi dividendele FonduluiProprietatea a confirmat acest lucru", a adăugat Murgoci. Dealtfel, piaţa a revenit pe plus după anunţul de aprobare de cătreParlament a ordonanţei care deblochează distribuirea de dividendela Fondul Proprietatea.

La categoria societăţilor financiare, titlurile SIF Muntenia(SIF4) au înregistrat cea mai mare scădere, de aproape 1,5% faţă decotaţia de marţi, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) aureuşit să închidă cu un avans de circa 0,9% faţă de referinţă,marcând cea mai bună evoluţie de ieri la categoria SIF-uri. Cel maimare rulaj la această categorie a fost consemnat de titlurile SIFOltenia (SIF5), valoarea tranzacţiilor depăşind 2,4 mil. lei.

"Cei care cumpără acum cred mai degrabă în consolidarea pieţeiîn următoarea perioadă, şi tocmai de aceea intră în piaţă. Faptulcă în piaţă nu există nici vânzători, care preferă să aştepte odirecţie mai clară a pieţelor externe, cotaţiile acţiunilor suntforţate în sus", a explicat Murgoci.

În urcare au închis şi titlurile Broker Cluj (BRK), care auavansat cu peste 2,2% faţă de referinţă, în timp ce acţiunileBursei (BVB) au marcat o creştere de doar 0,4% faţă de cotaţia demarţi.

Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau scăderi înmedie de 1%, cea mai mare corecţie din regiune fiind consemnată deindicatorul francez CAC 40, care cobora cu 1,1% faţă de referinţă,la două ore până la închidere.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care continuă săînregistreze pierderi, în ciuda revenirii pe plus a restuluiacţiunilor bancare.
  • Evoluţia acţiunilor societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şiTranselectrica (TEL), care revin pe plus, cu aprecieri reduseînsă.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care au continuatsă scadă în şedinţa de ieri, în ciuda revenirii pieţei peplus.
  • Evoluţia titlurilor companiilor din domeniul construcţiilorutilitare Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş (DAFR), careînregistrează o volatilitate ridicată.
  • Evoluţia principalelor pieţe europene, care ieri evoluau încontinuare în scădere, cu corecţii medii de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO