Burse - Fonduri mutuale

Petromservice s-a restructurat cu Accenture

07.09.2006, 19:12 31

Petromservice, cel mai mare furnizor intern de servicii si echipamente pentru industria petroliera si de gaze, are o noua structura de organizare de la inceputul lunii septembrie, dezvoltata de catre compania americana de consultanta Accenture, una dintre cele mai mari din lume.
"Decizia de restructurare a fost o obligatie rezultata din prelungirea contractului cu Petrom (pentru care Petromservice presteaza - n.red.). Trebuie sa tinem cont de un lucru. In prezent, Petrom reprezinta aproximativ 85-90% din afacerile Petromservice, dar in urma restructurarii companiei, ponderea va scadea in urmatorii doi ani la 50%", a declarat Gheorghe Supeala, director de operare al Petromservice. Petrom a prelungit la inceputul acestui an contractul de prestari de servicii incheiat cu Petromservice pe o perioada de sapte ani, valoarea minima a contractului fiind de 1 mld. euro.
Noul acord stabileste angajarea de catre compania controlata de grupul austriac OMV a unui volum minim de lucrari in valoare de 180 mil. euro in 2006, suma cu 20 mil. euro sub nivelul convenit pentru anul trecut si cu 63 de mil. euro mai putin decat in 2004.
"In aceste conditii, suntem obligati sa ne reducem costurile si sa ne eficientizam organizatia, iar acest lucru nu se poate face decat printr-o restructurare a activitatilor", a explicat Supeala.
El spune ca procesul de schimbare a structurii organizatorice a durat mai bine de un an.
"In primavara anului trecut, prin intermediul unei selectii de oferte, au fost alesi cei de la Accenture pentru a realiza strategia de reorganizare a companiei. Timp de aproximativ un an, o echipa de 20 de experti Accenture a lucrat alaturi de 50-60 de angajati ai Petromservice pentru elaborarea si implementarea noii structuri. Contractul cu firma de consultanta dureaza pana la sfarsitul anului, dar exista posibilitatea de a-l prelungi in functie de necesitatile noastre", a mai spus reprezentantul Petromservice.
Principala schimbare este reprezentata de trecerea de la organizare regionala la una pe activitati, coorodonate central, spune Supeala.
"Fiecare activitate va avea un management propriu si bugete de venituri si cheltuieli separate, dar fara personalitate juridica individuala. Noile divizii formate sunt Workover, care se va ocupa de interventii, probe, productie, foraj, Mentenanta, Constructii si Transporturi", a explicat Supeala.
Compania nu a apelat la recrutare externa, toate noile pozitii din cadrul organizatiei fiind ocupate prin relocarea personalului existent. In prezent, compania are 15.253 de salariati, fata de peste 21.000 cat avea anul trecut.
Reprezentantii Petromservice au anuntat recent ca obiectiv dublarea cifrei de afaceri in urmatorii trei ani, pana la jumatate de miliard de euro.
"Acest obiectiv nu se putea realiza fara reorganizarea companiei", a spus Supeala.
Petromservice a raportat la sfarsitul anului trecut un profit net de 31 mil. euro la afaceri de aproximativ 300 de mil. euro. Fata de 2004, castigul a fost dublu.
Actiunile Petromservice sunt detinute in proportie de 49,3% de catre un offshore cipriot, Elbahold Limited, cu actionari necunoscuti. Un pachet de 25% din actiuni apartine Asociatiei Salariatilor (PAS) din Petrom - condusa de catre Liviu Luca, iar restul de 25,7% unui numar de 8.577 de persoane fizice.
Petromservice a luat nastere in februarie 2002 prin externalizarea fostei sucursale de servicii petroliere Petroserv din cadrul Petrom.

Petromservice
300 mil. euro cifra de afaceri in 2005
31 mil. euro profit net in 2005
15.253 de angajati
Actionari: Elbahold Limited, PAS Petrom, persoane fizice
Infiintata in 2002, prin externalizarea fostei sucursale de servicii petroliere Petroserv din cadrul Petrom

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO