Burse - Fonduri mutuale

Petrom si BRD suspendate. Liniste la Bursa

26.11.2002, 00:00 19

Actiunile Petrom si cele ale Bancii Romane pentru Dezvoltare, cele mai mari societati cotate la Bursa ,au fost suspendate ieri de la tranzactionare. Valoarea actiunilor transferate ieri de la Bursa a fost de doar 15 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au fost suspendate datorita modificarii convocarii Adunarii Genarale a Actionarilor. Actionarii vor lua in discutie la data de 10 decembrie Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei pentru anul 2003. Actiunile BRD vor ramane suspendate pana la clarificarea oparatiunii de majorare de capital social.
In aceste conditii, atentia brokerilor s-a indreptat catre actiunile societatilor de investitiii financiare (SIF) si cele ale Bancii Transilvania. BET-FI, indicele bursier al SIF a pierdut 0,34% si a ajuns la finalul zilei la 6.266 de puncte. Actiunile Bancii Transilvania au coborat pana la 3.350 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a perfecat la 3.400 lei/actiune, la fel ca la ultima cotatie de vineri. Actiunile bancii au facut obiectul a 84 de tranzactii, in valoare de 1,9 miliarde de lei.
O crestere spectaculoasa a lichiditatii a fost  consemnata ieri de actiunie Santierului Naval Orsova. Actiunile societatii, care au inregistrat o crestere a pretului de tranzactionare de aproape 200% fata de inceputul anului, au inregistrat variatii mari de pret pe parcursul saptamanii trecute. In  sedinta de ieri pretul a urcat pana la 29.000 lei/actiune, dar ultiuml transfer s-a realizat la 26.200 lei/actiune, cu 2% mai mult fata de cotatia de inchidere de vineri.
Actiunile companiei Otelinox Targoviste, care activeaza in domeniul industriei siderurgice, au continuat pe tendinta ascendenta pe care au inregistrat-o in ultimele doua saptamani, in ciuda volumului redus al tranzactiilor zilnice. Ieri  actiunile s-au transferat la pretul de 75.000 de lei, cu 1,4% mai mult fata de pretul de referinta.
Compania farmaceutica Sicomed Bucuresti a fost printre cele mai tranzactionate din punct de vedere al numarului de operatiunilor realizate. Tranzactiile s-au oparet la preturi cuprinse intre 2.600 si 2.750 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a perfecat la pretul de 2.700 lei/actiune, cu 1,8% mai putin fata de vineri. Pe piata s-au perfectat 143 de transferuri, in valoare de 287 milioane de lei.
Pe piata titlurilor necotate, actiunile producatorului de automobile Dacia Pitesti au consemnat din nou o lichiditate ridicata. Pretul actiunilor Dacia a urcat in prima parte a zilei pana la 1.290 lei/actiune, pe fondul unui volum mare al actiunilor tranzactionate. La final, cotatiile au scazut pana la 1.000 lei/actiune, care a fost si pretul la care s-a realizat ultima tranzactie, cu aproape 17% mai putin fata de ultima sedinta a saptamanii trecute. Valoarea actiunilor transferate ieri a fost de aproape 1,2 miliarde de lei. Actiunile Dacia vor fi suspendate de la tranactionare incepand de azi in vererea intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor care va discuta majorarea capitalului social al companiei.
SIF Transilvania a vandut pachetul de actiuni detinut la societatea Ciocarlia Ploiesti, si care reprezinta 49,2% din capitalul acesteia. Tranzactia s-a realizat in cadrul ofertei publice de preluaere lansata de Nabo Group SRL din Ploiesti.
Ofertantul a reutit sa atraga actiuni reprezentand 50,1% din capitalul social al sociatatii, care are ca obiect de activitate comertul cu produse alimentare. Transferul, in valoare de 13,5 miliarde de lei s-a realizat la pretul de 149.073 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei. Printre actionarii Ciocarila SA se numara APAPS, cu o detinere de 42,6%.
La Categoria I a pietei RASDAQ, actiunile santierului naval Seravnav Mehedinti au inregistrat o crestere de aproape 15% fata de cotatia de referinta. Cele zece transferuri de ieri, in valoare de 45 milioane de lei s-au perfectat la preturi cuprinse intre 32.500 si 33.000 lei/actiune.
Petrotub Roman a mai castigat 4,8% fata de pretul actiunilor din ziua anterioara. Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 22.000 si 23.000 lei/actiune, iar pretul mediu a fost de 22.334 lei/actiune. In cele 14 tranzactii de luni s-au transferat actiuni in valoare de 122 milioane de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost cele ale societatii Ventilatorul Bucuresti. In cele trei oparatiuni de ieri s-au transferat actiuni in valoare de 1,7 miliarde de lei. Pretul a oscilat intre  35.000 si 55.000 lei/actiune, dar cea mai mare parte a actiunilor s-au transferat la pretul maxim al zliei. Cotatia medie de ieri a fost cu 22,8% mai mare fata de pretul mediu anterior.
Pretul actiunilor fabricantului de lactate Prodlacta Brasov au urcat cu 2,1% fata de cotatia din saptamana anterioara. Tranzactiile de ieri s-au perfactat la preturi cuprinse intre 7.000 si 7.500 lei/actiune. Prodlacta este listata la Categoria de baza a pietei RASDAQ. Sociateatea este detinuta de Asociatia Salariatilor-PAS, care controleaza 51% din actiunile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO