Burse - Fonduri mutuale

Petrom negociaza cel mai mare credit al unei companii romanesti: 500 mil. euro

Petrom negociaza cel mai mare credit al unei companii romanesti: 500 mil. euro

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Suntem in discutii cu un grup de banci format din peste cinci institutii financiare internationale, dar care au activitati si in Romania, pentru contractarea unui credit de pana la 500 de milioane de euro pentru sustinerea programului de investitii. Speram ca intr-o luna sa finalizam aceste discutii. Am luat in considerare riscurile pe care le include o finantare intr-o tara emergenta, dar totusi imprumutul va fi realizat pe piata locala in numele Petrom."

07.08.2008, 20:22 17

Imprumutul, cu termen de rambursare de 3 pana la 5 ani, va fi folosit pentru finantarea programului de investitii anuntat de companie. Finalizarea discutiilor ar aduce pe piata locala cel mai mare credit contractat vreodata de o companie romaneasca.
"Am avut trei ani in care fondurile pentru sustinerea programului de investitii au fost suficiente atat prin majorarea de capital pe care OMV a realizat-o in momentul privatizarii Petrom, majorare de 800 de milioane de euro, cat si prin cash-flow-ul generat de activitatile noastre. Acum aceste surse nu mai sunt suficiente, in conditiile in care ne-am propus sa realizam anual investitii de 1,5 miliarde de euro in perioada 2008-2010", a declarat Mariana Gheorghe directorul executiv (CEO) al Petrom.
"Suntem in discutii cu un club de banci format din peste cinci institutii financiare internationale, dar care au activitati si in Romania, pentru contractarea unui credit de pana la 500 de milioane de euro pentru sustinerea programului de investitii. Speram ca intr-o luna sa finalizam aceste discutii. Am luat in considerare riscurile pe care le include o finantare intr-o tara emergenta, dar totusi imprumutul va fi realizat pe piata locala in numele Petrom", a explicat Gheorghe.
"Aceasta este suma pe care o puteam ridica de pe piata locala luand in considerare situatia financiara a Petrom. In momentul in care vom contracta acest credit, vom vedea un impact asupra rezultatului financiar, dar deocamdata nu cred ca avem nevoie de produse de hedging pentru a ne proteja de eventualele riscuri de piata. Oricum, daca va fi necesara abordarea unor astfel de masuri, acestea se vor face la nivel de grup, de catre OMV actionarul majoritar", a mai precizat sefa Petrom.
Petrom si-a majorat semnificativ valoarea programului de investitii de 3 miliarde de euro anuntat in 2005 pentru indeplinirea unor obiective strategice pana in 2010 si l-a adus pana la o valoare de 6,7 miliarde de euro, in conditiile in care compania deja a investit in perioada 2005 - 2007 fonduri de 2,2 miliarde de euro.
In primul semestru al acestui an, Petrom a realizat investitii in valoare de 3,38 miliarde de lei (circa 930 de milioane de euro), de 2,5 ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Aproape 80% din aceste investitii au fost concentrate pe segmentul de explorare si productie, care s-au triplat fata de anul trecut.
Petrom a raportat ieri un profit net de 687 mil. lei pe trimestrul al doilea, in crestere cu 36%. Rezultatul este sub asteptarile analistilor. Actiunile au scazut la Bursa cu 4,5%.
CEO-ul Petrom spune ca anul acesta compania va ajunge la un profit operational de peste un miliard de euro tinand cont de rezultatele inregistrate in primul semestru cand compania a raportat un castig operational de 2,57 miliarde de lei (700 de milioane de euro), in crestere cu 85% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar nu a precizat daca un nivel similar va fi atins si de profit net.
Majoritatea analistilor spun insa ca datorita contextului de piata favorabil, castigul net al Petrom ar putea ajunge anul acesta la nivelul de un miliard de euro.
Pe partea de achizitii, reprezentanta Petrom spune ca piata este in continuare supraincalzita in ciuda regresului inregistrat de pretul barilului de petrol din ultimele zile.
"Volatilitatea va continua, dar noi vom ramane in continuare foarte atenti la orice posibilitate pe care ne-o ofera piata externa pe segmentul de explorare si productie. Si pe partea de retail pe pietele externe pe care suntem prezenti ne gandim la optimizarea retelei care ar putea duce la cresterea numarului de statii fie prin investitii greenfield, fie prin achizitii, dar deocamdata nu avem o decizie concreta luata in acest sens", explica reprezentanta Petrom.
In ceea ce priveste vanzarea Petrochemicals Arges, Mariana Gheorghe spune ca se poarta in acest moment negocieri avansate cu un singur partener, iar in ceea ce priveste vanzarea Petrom Distributie Gaze aceasta ar trebui finalizata pana la sfarsitul acestui an.
Pe partea de energie, unde Petrom a anuntat realizarea pe cont a unei unitati de productie de 860 de MW, Mariana Gheorghe spune ca nu exclude realizarea unor parteneriate cu grupuri energetice locale in vederea realizarii unor proiecte comune odata cu intrarea companiei petroliere si pe segmentul de energie regenerabila, dar ca deocamdata nu a fost luata o decizie concreta.
Analistii sustin ca investitiile realizate de Petrom incep sa se vada in rezultatele financiare ale companiei, desi profitul raportat pe primul semestru a fost sub asteptari, din cauza unor provizioane.
"Petrom este in continuare compania petroliera din ECE cu cel mai ridicat potential de crestere, care va fi realizat dupa finalizarea modernizarii. Rezultatele ne-au aratat insa ca procesul de modernizare este departe de a fi gata si nici chiar actualele preturi ridicate ale petrolului nu feresc Petrom de probleme", sustine Philipp Chadlek, analist pe sectorul petrolier la Raiffeisen Centrobank.
Segmentul de explorare si productie ramane motorul de crestere al profitului Petrom, in conditiile mentinerii pretului ridicat al titeiului pe pietele internationale. Analistii au remarcat insa imbunatatirea rezultatelor si pe segmentul de rafinare si marketing, unde Petrom a inregistrat pierderi in ultimii ani.
"Petrom a raportat pierderi operationale de 74 de milioane de lei pe segmentul de rafinare si marketing, ceea ce nu este deloc rau. Ne asteptam ca rezultatul din rafinare al Petrom sa devina pozitiv abia dupa retehnologizarea rafinariei Petrobrazi", spune Tamas Pletser, analist pe sectorul petrolier la ING Bank.
In ceea ce priveste pretul actiunilor SNP, analistii vad in continuare un potential ridicat de crestere.
"Piata a reactionat negativ din cauza ca nu luase in calcul provizioanele pe care compania si le-a constituit. Daca excludem aceste provizioane, rezultatul operational este usor peste asteptari. Pretul actiunilor Petrom ramane atractiv chiar si in comparatie cu celelalte companii din regiune", explica Adriana Marin, responsabilul departamentului de analiza din cadrul UniCredit CA IB Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO