Burse - Fonduri mutuale

Petrom la 18 ani de Bursă: care sunt avantajele şi dezavantajele acestei investiţii

Finanţe personale

Petrom la 18 ani de Bursă: care sunt avantajele şi...

Autor: Liviu Popescu

05.09.2019, 00:08 1384
ZF a analizat Petrom din perspectiva avantajelor şi deza­vantajelor la această companie, iar pe baza răspunsurilor transmise de analişti a rezultat că principalul avantaj al Pe­trom este politica de dividend constantă şi generoasă, care a stimulat de-a lungul timpului atât interesul investitorilor instituţionali, cât şi pe cel al investitorilor de retail.

Pe de altă parte, mai spun analiştii, printre dezavantaje se numără în principal faptul că preţul petrolului este destul de volatil pe pieţele internaţionale şi poate influenţa semnificativ profitabilitatea Petrom. „Sunt de părere că pe termen lung principalele riscuri sunt legate de scăderea zăcămintelor naturale de petrol, ceea ce conduce la scăderea producţiei, şi de adoptarea de către noile tehnologii a unor surse de energie neconvenţionale care vor conduce la scăderea cererii de petrol“, spune Luca Nicolae, analist de investiţii la Tradeville.  În ultimii 18 ani, randamentul Petrom a avut o relaţie directă cu cel oferit de cotaţia petrolului Brent în contextul în care parcursul cotaţiei „aurului negru“ are un cuvânt greu de spus în profitabilitatea companiei.

În cei 18 ani, Petrom şi-a majorat valoarea de piaţă de cinci ori la 23,2 miliarde de lei, fiind cea mai valoroasă companie listată la bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare dublă faţă de ocupanta locului doi - Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO