Burse - Fonduri mutuale

Petrom ar vrea un parteneriat pentru administrarea Doljchim

11.07.2008, 18:01 18

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, este interesata sa incheie parteneriate cu firme romanesti sau straine pentru administrarea combinatului chimic Doljchim Craiova, potrivit unor surse apropiate companiei citate de Mediafax.
Potrivit acestora, Petrom deja a primit mai multe oferte in acest sens.
"Nu pot sa comentez aceasta informatie. Ceea ce va pot spune este ca analizam modalitatile cele mai potrivite prin care putem sa asiguram viitorul acestui business si al salariatilor de la Doljchim. Productia de ingrasaminte nu face parte din activitatile de baza ale Petrom, dar suntem interesati si facem toate eforturile pentru a dezvolta aceasta activitate", a declarat purtatorul de cuvant al Petrom, Dan Pazara.
Combinatul chimic Doljchim, dar si rafinaria Arpechim se numara printre activele Petrom care potrivit contractului de privatizare semnat in 2004 cu grupul petrolier austriac OMV pot fi vandute, acestea nefiind considerate active de baza, adica strict legate de core-businessul companiei care este acela de explorare si productie de titei si gaze.
In ciuda faptului ca Doljchim necesita in prezent investitii mari pentru modernizarea, majoritatea fondurilor Petrom fiind alocate cu precadere dezvoltarii segmentului de explorare si productie, un parteneriat strategic ar putea aduce companiei petroliere rezultate pozitive mai ales tinand cont de evolutia recenta a unor companii similare atat pe Bursa, dar si din punctul de vedere al principalilor indicatori financiare.
De exemplu, actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere de 3,5 a valorii actiunilor, in conditiile in care in primele trei luni ale anului unitatea a raportat un profit net de 15 milioane de euro, adica 90% din ce-si bugetase pentru intreg anul. Cresterea combinatelor chimice la Bursa a fost impulsionata si de cresterea cererii pentru acest tip de produse la nivel international.
In 2007, Doljchim a inregistrat un profit operational de 59 mil. lei (17,6 mil. euro), cu 16% mai mult fata de 2006, ca urmare a cresterii volumului vanzarilor cu 14%, la 688.000 de tone. Peste jumatate din productie a fost exportata in Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Austria, Macedonia, Italia, Spania si Turcia.
Doljchim a detinut anul trecut 42% din piata interna a vanzarilor de azotat de amoniu, fata de 35% in 2006.
Printre competitorii Doljchim se numara combinatele Sofert, Azochim, Amonil si Donawchem, controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, combinatul de stat Oltchim si Azomures. Niculae nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.
In primul trimestru al anului, Petrom a raportat un castig de 265 de milioane de euro, in crestere cu 156% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pretul titeiului a doborat record dupa record in acest an, ajungand chiar si pana aproape de valoarea de 150 de dolari pe baril. Afacerile Petrom au crescut in aceeasi perioada cu 35% pana la un nivel de peste un miliard de euro. Analistii spun ca profitul Petrom ar putea ajunge anul acesta chiar la un miliard de euro, in conditiile in care barilul isi va continua cresterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO