Burse - Fonduri mutuale

Petrom a virat actionarului majoritar OMV 500 mil. euro prin dublarea importurilor de titei

28.08.2008, 18:45 19

Petrom Bucuresti (simbol bursier - SNP), cea mai mare companie romaneasca, a cumparat in primul semestru titei si produse petroliere in valoare de 2 mld. lei (545 mil. euro) de la alte firme din cadrul grupului austriac OMV - actionarul sau majoritar.
Achizitiile sunt duble comparativ cu cele din perioada similara a anului trecut, cand au atins 1 mld. lei (circa 285 mil. euro). De partea cealalta, vanzarile Petrom catre firme din cadrul grupului s-au majorat cu doar 15%, la 374 mil. lei (102 mil. euro). Cele mai mari tranzactii realizate de Petrom cu firme din grup vizeaza achizitia de titei de la OMV Supply&Trading, in valoare de 1,68 mld. lei (460 mil. euro), si achizitia de produse petroliere de la OMV Refining&Marketing, in valoare de 209 mil. lei (57 mil. euro).
Reprezentantii Petrom sustin ca majorarea importurilor a fost determinata de dezvoltarea activitatii, respectiv cresterea cu circa 19% a cantitatii de produse petroliere vandute si de majorarea capacitatilor de utilizare a rafinariilor, in conditiile in care productia interna de titei nu a crescut.
Importurile nete ale Petrom in primele sase luni s-au ridicat la aproape 500 mil. euro, avand o contributie de circa 5% la deficitul comercial al Romaniei care s-a ridicat in primul semestru la
10 mld. euro. Cresterea valorii importurilor Petrom a fost determinata in primul rand de majorarea pretului titeiului, care a urcat in medie cu 75% in primul semestru din 2008 comparativ cu 2007.
Desi dispune de rezerve de circa 1,43 de miliarde de barili de petrol si gaze naturale, Petrom si-a stabilizat in ultima perioada productia in jurul valorii de 190.000 de barili pe zi, reprezentantii companiei sustinand ca pentru cresterea productiei este nevoie de investitii semnificative.
Surplusul de cerere este asigurat de companie prin importuri de la actionarul majoritar, care dispune insa de rezerve de peste doua ori mai mici decat ale Petrom (circa 600 mil. barili).
OMV a preluat pachetul majoritar de 51% din actiuni al Petrom in 2004 pentru circa 1,47 mld. euro, din care 669 mil. euro reprezinta pretul platit statului roman pentru 33% din actiuni, iar restul de 801 mil. euro a reprezentat aport la capitalul social, bani care au ramas in companie. In prezent, rezervele de titei si gaze ale Petrom sunt evaluate la circa 17 mld. euro, potrivit Raiffeisen.
In ultimii trei ani, OMV a incasat de la Petrom circa 400 mil. euro sub forma de dividende, iar anul acesta ar putea primi inca 300 mil. euro, in conditiile in care profitul Petrom ar putea depasi pentru prima data 1 mld. euro, iar grupul austriac ar opta pentru distribuirea unei cote de 60% din profit sub forma de dividende ca si anul trecut. OMV ar reusi astfel sa-si recupereze in 4 ani suma platita statului roman pentru Petrom. Compania valoreaza in prezent pe Bursa 6,8 mld. euro, participatia OMV fiind evaluata la 3,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO