Burse - Fonduri mutuale

Petrom a descoperit un zacamant de gaze langa Focsani

15.05.2007, 18:21 14

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a descoperit un zacamant de gaze la Torcesti, in apropiere de Focsani, pe care va incepe sa-l exploateze cel mai devreme la finele acestui an. Compania estimeaza pentru noul zacamant un volum zilnic de productie de 130.000 de metri cubi de gaze naturale si 11 tone de gaz condensat, adica sub 1% din productia zilnica. Firma nu a precizat dimensiunea zacamantului.
Actiunile Petrom, listate la Bursa de Valori, nu au reactionat la aparitia acestei informatii. Titlurile au incheiat ziua la 0,54 lei/actiune, cu 1% mai jos decat marti. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 9,5 mld. euro.
"Intentionam sa incepem cat mai devreme faza de dezvoltare a acestui nou zacamant. Estimam ca putem demara deja productia la sfarsitul anului 2007 sau inceputul lui 2008. Vom fora o noua sonda si vom finaliza instalatia de tratare a gazelor, conducta de transport si statia de masurare a acestora", a declarat Werner Ladwein, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.
Sonda 570 Torcesti a fost forata la sfarsitul anului 2006, la o adancime de 2.986 metri, zacamantul fiind descoperit in urma utilizarii unor tehnologii moderne de explorare.
"Tehnologiile moderne de explorare pe care le-am aplicat si, in special seismica 3D si 2D, stau la baza acestor succese rapide obtinute in explorare. Conform strategiei noastre de explorare, in 2005 am initiat programe intensive de explorare seismica, iar la sfarsitul anului 2006 a fost lansata o noua campanie de foraje", a mai spus Werner Ladwein. El a adaugat ca in urma rezultatelor obtinute in baza acestui nou concept de explorare, Petrom a identificat noi oportunitati si va continua activitatile de explorare in zona.
Oficialul companiei a mai mentionat ca descoperirea zacamantului de la Torcesti va determina continuarea investitiilor in domeniu.
"Vom continua sa investim pentru a utiliza la scara larga cele mai moderne tehnologii din domeniu. Numai in acest an, jumatate din bugetul de investitii, de peste un miliard de euro, al Petrom va fi directionat in upstream", a mai spus Ladwein.
Pana la demararea productiei, societatea analizeaza posibilitatile de conectare la infrastructura de distributie existenta in zona. Petrom a produs anul trecut 4,78 milioane tone de titei si 5,92 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro, in crestere cu 22% fata de 2005, si un profit net de 647 de milioane de euro, cu 61% mai mult fata de anul precedent, rezultat explicat de oficialii companiei si prin evolutia favorabila a cotatiilor internationale la produsele petroliere. Pentru acest an, compania estimeaza un profit net de 497 de milioane de euro, in scadere cu 24% comparativ cu 2006, la o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro, in scadere cu 16% fata de cea raportata de companie anul trecut.
Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, care a preluat in 2004 un pachet de actiuni reprezentand 51% din titlurile companiei.
Statul roman, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, detine un pachet de 30,862%, urmat de Fondul Proprietatea - 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,026% si actionarii de la Bursa, care controleaza aproximativ 6% din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO