Burse - Fonduri mutuale

Peste 50 de adunări generale vor ţine ocupaţi investitorii săptămâna aceasta

Peste 50 de adunări generale vor ţine ocupaţi investitorii săptămâna aceasta

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

23.04.2012, 00:04 807

Sezonul raportărilor financiare din SUA şi Europa care ar putea da tonul evoluţiei burselor internaţionale şi cele peste 50 de adunări generale ale acţionarilor care vor avea loc la companiile listate pe piaţa reglementată de la Bucureşti sunt principalele evenimente de interes pentru investitori în această săptămână.

Unele dintre cele mai mari companii din lume, precum Apple, Exxon Mobile, Chevron, Cartepillar, Boeing, AT&T, Colgate-Palmolive sau Procter & Gamble, urmează să-şi publice rezultatele financiare săptămâna aceasta.

"Piaţa va fi şi mai apatică săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.red.), când multe acţiuni vor fi oprite de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGA. Probabil că lichiditatea îşi va reveni odată cu anunţarea rezultatelor financiare pentru primul trimestru, adică în prima decadă a lunii mai", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

Dintre adunările acţionarilor care vor avea loc în următoarele zile cele mai urmărite vor fi probabil cele la SIF-uri, unde investitorii încep să aibă din ce în ce mai multă influenţă şi să-şi impună punctul de vedere. Şi la Fondul Proprietatea se anunţă o AGA interesantă, miza fiind dividendele de 531 mil. lei propuse de administratorul Franklin Templeton, dar şi un nou program de răscumpărare de acţiuni.

SIF-urile şi Fondul Proprietatea au rămas în ultimele săptămâni singurele acţiuni care mai suscită interes din partea investitorilor de pe bursă, în condiţiile în care tranzacţiile au scăzut puternic. Săptămâna trecută tranzacţiile medii zilnice de pe bursă au fost de doar 5 mil. euro pe zi, faţă de 10 mil. euro pe zi la începutul lunii februarie, iar media a fost urcată de tranzacţiile speciale derulate cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), unde s-au schimbat pachete mari de acţiuni. În rest, ceilalţi emitenţi au avut tranzacţii mici, doar FP reuşind să depăşească pragul de 500.000 de euro pe zi.

Apatia s-a reflectat şi în evoluţia preţurilor principalelor acţiuni. Indicele BET, care urmăreşte principalele 10 companii de pe bursă, a scăzut săptămâna trecută cu 0,6%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a închis săptămâna în scădere cu 0,18%.

Vineri, BET-FI a crescut cu 1,52%, evoluţia indicelui fiind influenţată în principal de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 8%.

Unii brokeri cred că evoluţia preţu­lui este determinată de investitori care încearcă să îşi consolideze participaţiile la societatea de investiţii financiare.

"Creşterea volumului de tranzacţionare şi a preţului se datorează recentelor evenimente apărute cu ocazia AGA. Cred că acţionarii nemulţumiţi de felul în care s-a terminat AGA au început să cumpere mai mult pentru a-şi consolida poziţia în cadrul societăţii. Astfel, la o viitoare AGA vor putea avea un cuvânt mai greu de spus şi, de ce nu, vor putea cere schimbarea administratorilor", a spus Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO