Burse - Fonduri mutuale

Pe bursele mondiale s-a instalat ieri panica. Leul si BVB, prinse in vartej

Pe bursele mondiale s-a instalat ieri panica. Leul si BVB, prinse in vartej
18.03.2008, 19:02 10

Panica s-a instalat ieri pe bursele internationale, dupa ce stirea prabusirii Bear Stearns, una dintre cele mai mari banci de investitii din SUA, a facut inconjurul Globului.
Achizitia Bear Stearns de catre JP Morgan la un pret de zece ori mai mic decat valoarea de piata a determinat scaderi puternice pentru actiunile principalelor banci de pe Wall Street, Bear Stearns pierzand aproape 90%, in timp ce actiunile Lehman Brothers au cazut cu 22%, tragand in jos indicii burselor americane in deschidere.
Indicii principalelor burse europene au pierdut ieri intre 2% si 3%, in timp ce pietele est-europene au scazut cu pana la 5%, cele mai afectate fiind companiile din sectorul financiar.
Indicele BET al celor mai mari zece companii de pe Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu o scadere de 3,26%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 2,2%.
"Pietele sunt nervoase, investitorii sunt nervosi si orice stire creeaza volatilitate foarte ridicata. In ceea ce priveste piata romaneasca, nu e nimic nou fata de ce s-a intamplat pana acum, aceasta continuand sa reactioneze in concordanta cu pietele internationale", a declarat Liviu Giugiumica, directorul general al CA IB Securities.
Retragerea investitorilor de pe pietele riscante a dus si la scaderea leului. BNR a calculat ieri un curs de 3,7608 lei pentru un euro, cu 5,08 bani (sau 1,4%) peste nivelul de vineri.
Cele mai lovite de corectie au fost actiunile BRD si Erste Bank, cele mai mari doua banci listate pe Bursa, care au pierdut 5,2%, respectiv 4,2%, in ciuda profiturilor record raportate anul trecut si a expunerii reduse fata de sectorul financiar international, in special pe sectorul ipotecar.
Analistii sustin insa ca prabusirea unor institutii financiare renumite, precum Carlyle Capital sau Bear Stearns arata ca ceea ce a debutat in urma cu opt luni ca o criza a creditelor ipotecare s-a transformat intr-o criza la nivelul sectorului financiar, care afecteaza si alte sectoare ale economiei mondiale, cum ar fi cel petrolier sau piata valutara.
"Cand se prabuseste o banca de investitii de talia Bear Stearns peste noapte nu ai cum sa nu te sperii, fie ca esti investitor individual, fie ca esti fond de investitii. Criza subprime s-a extins la nivelul intregului sector financiar si a generat probleme si in sectorul petrolier sau valutar. Din pacate suntem si noi afectati de aceasta criza", spune Daniel Pocorea, directorul de tranzactionare al BRD Securities.
Brokerii locali sustin ca Bursa de la Bucuresti va ramane sub influenta pietelor internationale, ca si pana acum, iar accentuarea crizei din America face tot mai putin probabila revenirea indicilor pe plus pana la sfarsitul anului.
"Cand o banca de talia Bear Stearns se vinde la 10% din valoarea ei de piata inseamna ca problemele sunt destul de serioase si asta afecteaza increderea investitorilor. Panica s-a instalat pe piata, inclusiv pe cea valutara, si orice stire de la americani determina volatilitate foarte ridicata", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Conectarea la pietele internationale este data de investitorii straini, care, desi si-au redus activitatea pe Bursa de la Bucuresti in ultimele luni, continua sa aiba o pondere importanta in tranzactiile de pe Bursa, in conditiile in care si investitorii locali au devenit mai putin activi.
"Singurul lucru imbucurator din evolutia din ultima perioada este ca s-a redus decalajul fata de bursele din regiune, in sensul ca acestea n-au ajuns din urma la capitolul scaderi, in timp ce noi ne-am mentinut, ceea ce poate insemna ca suntem aproape de fundul galetii. Chiar si asa, cred ca un scenariu realist este ca Bursa va inchide acest an sub nivelul de la inceput, deoarece nu cred ca o criza de o asemenea anvergura se poate termina peste noapte", considera Daniel Pocorea.
Si actiunile bancilor straine prezente in Romania au scazut puternic.
Pretul titlurilor Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a coborat ieri cu pana la 6,5% pe bursa de la Viena, coborand la 35,08 euro, din cauza tensiunilor induse de socurile din SUA.
Investitorii s-au retras si de pe bursele europene si asiatice ca urmare a evenimentelor de pe piata americana, unde Fed a anuntat reducerea dobanzii pentru imprumuturile interbancare la 3,25%, iar JP Morgan Chase a cumparat Bear Stearns la un pret de 2 $ pe actiune.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 2,8%, ajungand pana la 295,76 puncte, in timp ce indicele MSCI Asia Pacific a coborat cu 2,4%.
Indicele britanic FTSE 100 pierduse 2,60% pana la ora 16:30, ora Romaniei, in timp ce indicele francez CAC 40 scazuse cu 2,31%, pana la 4.486,16 puncte iar cel german DAX cu 3,56%. Indicele nipon Nikkei 225 a incheiat sedinta de tranzactionare in scadere cu 3,7%.
In Europa Centrala si de Est, indicele BUX al bursei de la Budapesta scazuse cu 2,06%, in timp ce ATX, indicele de referinta al bursei austriece, a pierdut 4,62%. Actiunile poloneze au scazut in sedinta bursiera de ieri cu 3,76%, iar cele bulgare cu 3,69%.
Indicele european Stoxx 600 a pierdut de la declansarea crizei ipotecare pana acum peste 26 %, pe fondul amplificarii temerilor privind o incetinire a ritmului de crestere, in conditiile in care cea mai mare economie din lume se afla din ce in ce mai aproape de recesiune.


Fondata in 1923, Bear Stearns a supravietuit Marii Crize din 1929, fiind listata la bursa in 1985. Achizitionarea sa de catre JP Morgan pune capat unui declin de opt luni, inceput in vara lui 2007 dupa colapsul a doua dintre fondurile sale de hedging. Cum a ajuns una dintre cele mai mari banci din SUA in aceasta situatie dramatica?

Actuala criza financiara din SUA va fi considerata cea mai devastatoare de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial incoace, spune Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed. Criza va lua sfarsit cand preturile locuintelor se vor stabiliza si odata cu ele si valoarea proprietatilor pe care se bazeaza titlurile ipotecare.

Banca centrala americana (Fed) a decis reducerea dobanzii la care bancile comerciale se pot imprumuta intre ele cu 0,25%, pana la 3,25%, o noua reducere menita sa relaxeze conditiile de pe piata de creditare. Fed a realizat saptamana trecuta o injectie de 200 mld. dolari pentru a spori lichiditatea de pe piata.

Bursa din Viena, unde sunt listate companii cu pozitii puternice in economia romaneasca, a resimtit puternic socul din SUA. Raiffeisen International a pierdut peste 4%. Vienna Insurance, care controleaza peste 27% din piata asigurarilor, a coborat cu peste 7%. OMV a pierdut 4,7%.

Economia Romaniei nu va fi afectata major de turbulentele internationale, care vor avea efecte mai degraba pe pietele financiare si mai mult pe termen mediu, spun analistii. Principalele efecte: posibila incetinire a exporturilor, scumpirea finantarilor de pe pietele externe, dar si o reducere a consumului.

Banca Nationala nu are expunere pe titluri ipotecare americane, a declarat ieri pentru ZF economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea. Pe piata americana, Banca Nationala are doar plasamente in obligatiuni cu rating "triplu A", ale Trezoreriei Statelor Unite si altele asemanatoare, a mai spus Lazea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO