Burse - Fonduri mutuale

Pasol, Intercapital: Sfatul meu pentru inceput de an la Bursa este asteptarea

Pasol, Intercapital: Sfatul meu pentru inceput de an este asteptarea
18.12.2008, 18:00 24

La nivelul indicelui compozit al pietei, BET-C, s-a consemnat insa o corectie de 0,3%. "Nu ma astept la o crestere pe Bursa la inceputul anului in ciuda tendintei de corelare cu pietele externe din ultima perioada. Este foarte devreme insa sa apreciem ca revenirea din ultima perioada, in tandem cu evolutiile pietelor externe se va concretiza intr-un trend al pietei. Sunt foarte multe variabile atat pozitive, cat si negative care pot interveni, astfel incat este greu sa mai faci estimari, ci doar predictii pe termen scurt. Cred ca nimeni nu stie sigur ce urmeaza", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

In randul SIF-urilor cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 5,8% pana la pretul de 0,55 lei/actiune. Restul societatilor financiare au inregistrat cresteri cuprinse intre 4%, in cazul titlurilor SIF Transilvania (SIF3), si 3,5%, in cazul actiunilor SIF Oltenia (SIF5).
Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai slaba evolutie din sedinta de ieri, inchizand in stationare la nivelul de 0,585 lei/actiune consemnat in sedinta anterioara.
Societatile din sectorul energetic au inregistrat in general evolutii pozitive, spre deosebire de titlurile Petrom (SNP), care au inregistrat o corectie usoara de 0,5%, coborand astfel la pretul de 0,18 lei/actiune.
Cea de-a doua companie petroliera, Rompetrol Rafinare (RRC) a inchis fara sa inregistreze vreo modificare semnificativa fata de nivelul de referinta atins in sedinta de miercuri, respectiv 0,0178 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat si ele evolutii pozitive, insa fara cresteri semnificative.
Actiunile Transelectrica au urcat cu aproape 1%, in vreme ce titlurile Transgaz au inchis la nivelul de 120,7 lei/actiune, nivel atins in sedinta de miercuri.
"Indiferent de ce scenariu luam in calcul, sfatul meu pentru anul urmator pentru investitori este sa astepte. Este o perioada buna pentru orice tip de investitor, fie el investitor pe termen lung, de portofoliu, sau investitor speculativ. Incertitudinile din piata se mentin prea ridicate pentru a intra la cumparare", a adaugat Pasol.
In sectorul financiar, titlurile BRD au continuat aprecierea si in sedinta de ieri, urcand la finalul zilei cu 1,9%, pana la pretul de 8,15 lei/actiune. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au coborat cu 1%, in vreme ce, la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 2%, coborand la nivelul de 53,1 lei/actiune.
Cele mai mari scaderi din sedinta de ieri au fost consemnate de actiunile producatorului de sisteme din aluminiu Alumil Slobozia (ALU), care au inregistrat corectia maxima de 15%.
Pe plan international, bursele europene au inchis in scadere, indicele francez CAC 40 consemnand cea mai mare scadere, de 1%.
In topul scaderilor au urmat indicele britanic FTSE 100, care a pierdut 0,7%, si respectiv indicele paneuropean Euro Stoxx 50, care a inregistrat o corectie de 0,3%. Indicele german DAX s-a apreciat cu 0,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO