Burse - Fonduri mutuale

Panica la cumparare" a adus tranzactii record

14.10.2008, 19:33 18

Optimismul de pe pietele internationale a ridicat rulajele la Bursa de Valori Bucuresti, tranzactiile cu actiuni derulate ieri pe piata insumand 14,3 mil. euro, unul dintre cele mai mari din ultimul an.

Rulajul este unul considerabil daca ne gandim ca valoarea actiunilor de pe piata s-a redus de peste trei ori de la jumatatea anului trecut, si ca acesta putea fi si mai mare daca actiunile din piata nu ramaneau fara ordine la vanzare incadrate in limita permisa de Bursa, de plus 15%.
In piata s-au transferat ieri peste 65 mil. actiuni Petrom, prin intermediul a peste 1.700 de tranzactii, cel mai mare numar inregistrat de acestea din luna mai a anului 2003. Brokerii spun ca apetitul investitorilor pentru actiuni Petrom are legatura cu lipsa de vanzatori pe alti emitenti.
"SIF-urile au ramas fara vanzatori si unii investitori care nu au mai prins SIF-uri, au cumparat actiuni unde au gasit lichiditate, adica pe Petrom, aceasta fiind si explicatia volumului mare care s-a realizat cu aceste actiuni. Probabil au intrat si bani noi in piata", explica Sorin Carstea, directorul departamentului de tranzactionare din cadrul IFB Finwest.
Doar luna trecuta s-au mai realizat in doua zile tranzactii atat de ridicate, tot in zile in care piata a inregistrat cresteri sau scaderi apropiate de maximul de variatie permis. Cresterile de luna trecuta au avut la baza suspendarea de catre autoritatile din SUA a tranzactiilor de vanzare in lipsa cu actiuni ale institutiilor financiare.
In acest moment, impulsul a fost dat tot de stirile externe, dupa mobilizarea autoritatilor din mai toate statele lumii.
"Sentimentul investitorilor s-a inversat si a fost o panica la cumparare, investitorii fiind atrasi in piata si de preturile foarte mici in contextul optimismului de pe pietele din afara. Se pare ca odata cu planul european s-a castigat increderea in sistem. Cred totusi ca inca este devreme sa vorbim de o intoarcere de trend, zilele urmatoare vor fi edificatoare in acest sens. Sa vedem daca cei care au cumparat acum vor fi tentati sa vanda", spune Carstea.
Brokerii spun ca singura certitudine in acest moment este ca Bursa va ramane in continuare volatila, in conditiile in care investitorii si-au pierdut reperele dupa care evalua actiunile din piata, astfel ca directia pe care o va urma Bursa va depinde in principal de modul cum vor evolua lucrurile la nivel international.
"In momentul de fata, investitorii cred ca s-au retras de la vanzare, fiind de parere ca nu are rost sa puna presiune. Este posibil sa renunte sa mai vanda si sa inceapa sa cumpere. Sper ca anul viitor sa nu mai existe o asemenea volatilitate si sper ca odata cu revenirea increderii sa existe si volume de tranzactionare mai mari", spune Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al Estinvest.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO