Burse - Fonduri mutuale

Pachetele de 10% din firmele de energie, insuficiente

01.06.2007, 18:37 10

Companiile din domeniul energetic ar trebui sa listeze la Bursa pachete de 20-25% din actiuni, mai mari decat cele prevazute de autoritati, inclusiv in proiectul de strategie energetica, au declarat, joi, reprezentanti ai Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Listarea la bursa a unor companii din sectorul energetic ar trebui sa inceapa cu pachete de 20%-25%, iar Transelectrica ar fi trebuit sa listeze de la inceput un pachet de 25%, au spus reprezentantii CNR-CME, la o dezbatere pe tema strategiei energetice elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Statul roman, principalul actionar al celor mai multe companii energetice, intentioneaza sa listeze la Bursa de Valori Bucuresti firmele Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Anul trecut, Transelectrica, operatorul sistemului national de transport de electricitate, a listat la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din titluri.
"Colectivul de specialisti al CNR-CME considera ca proiectul de strategie a fost intocmit in graba, printr-o compilare a unor documente similare existente si fara studiile tehnico-economice suport absolut necesare si recomanda revizuirea documentului (...) Promovarea spre aprobare a proiectului de strategie in forma analizata reprezinta asumarea unei responsabilitati enorme, cu consecinte nefaste asupra functionarii sistemului energetic national", se arata intr-un document de pozitie al Comitetului, ca reactie la proiectul de strategie energetica.
Totodata, CNR-CME sustine ca productia de electricitate din Romania ar trebui restructurata prin crearea a trei sau patru firme care sa cuprinda centrale termoelectrice, complexurile energetice din Oltenia si hidrocentrale, echilibrate ca pondere in productia nationala si din punct de vedere al costurilor de productie pe MWh, urmand ca acest proces sa continue cu privatizarea entitatilor nou create.
"Privatizarea acestor noi societati trebuie sa se faca numai prin listarea la bursa si vanzarea de actiuni, singura metoda de privatizare care stabileste un pret real de piata al acestor active", se arata in document.
CNR-CME sustine insa ca statul ar trebui sa pastreze un pachet de actiuni la noile firme suficient de mare pentru a-i permite sa decida in privinta acestora. De asemenea, statul ar trebui sa-si defineasca rolul in perspectiva, fie ca investitor, fie ca actionar.
Totodata, statul va trebui sa ramana actionarul majoritar al Nuclearelectrica si Portile de Fier. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi ca statul nu intentioneaza sa privatizeze cele doua unitati producatoare de electricitate.
"Statul roman trebuie sa pastreze anumite participatii, pentru a participa la functionarea si supravegherea pietei de energie", a spus Vosganian.
Pe de alta parte, Comitetul considera ca strategia MEF ar trebui reorientata catre obiectivele Uniunii Europene in privinta resurselor de energie si critica proiectul, intrucat nu este fundamentat pe studii care sa contina prognoze si evaluari ale sectorului energetic. In opinia CNR-CME, aceste studii ar fi trebuit incepute in ianuarie, durata de realizare variind de la trei la maxim sase luni.
Un alt punct analizat de CNR-CME este cadrul legislativ in domeniul energiei, care "trebuie sa aiba prevederi clare, care sa nu mai depinda de schimbarea unui Guvern sau altul", au afirmat reprezentantii Comitetului.
CNR-CMR apreciaza ca strategia in privinta cogenerarii (productie simultana de electricitate si caldura - n.r.) este tratata insuficient in proiectul MEF, iar strategia ar trebui aprobata prin lege sau ordonanta de urgenta, iar nu prin hotarare de guvern (asa cum se intentioneaza - n.r.), motivul principal fiind caracterul de program pe termen lung, pana in 2020.
In privinta surselor regenerabile de energie, CNR-CME sustine ca strategia MEF trebuie sa ofere garantii de recuperare a investitiilor.
De altfel, Vosganian a declarat, joi, ca a solicitat revizuirea capitolului energiilor regenerabile din proiectul de strategie si a mentionat ca Romania beneficiaza de un potential important in aceasta privinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO