Burse - Fonduri mutuale

OTP trimite la New York angajatii care vand mai multe fonduri

OTP trimite la New York angajatii care vand mai multe fonduri

Catalin Iancu, directorul general al OTP Asset Management

12.06.2009, 00:00 104

Comisioanele din vanzari, competitiile ad-hoc si excursiile in destinatii exotice sunt metodele prin care OTP Bank stimuleaza distributia propriilor fonduri, strategii care au adus diviziei de asset management a grupului o crestere de 140% activelor in 2009.

"Cand am inceput distributia fondului cu capital garantat OTP Garantis in vara anului trecut, echipei de vanzari din cele 30 de unitati bancare, unde s-a distribuit fondul, nu i-a fost usor sa inteleaga cum functioneaza acest tip de produs, pentru ca pana atunci creditul era principalul produs pe care il vindeau. Am facut traininguri, iar la finalul perioadei de subscriere in fond am fost foarte multumiti de rezultat. Am facut o competitie, iar castigatorul, care a vandut cele mai multe unitati de fond, a plecat intr-o excursie la New York", a spus Gabriel Cretu, directorul diviziei de retail banking la OTP Bank.
Lansat in vara anului trecut, fondul inchis de investitii OTP Garantis, administrat de societatea OTP Asset Management, a atras active de peste 4,7 mil. lei (1,3 mil. euro) de la aproape 300 de investitori, garantand in primul an de functionare un randament de 12% in lei. Timp de o luna, fondul inchis s-a vandut alaturi de un depozit la termen cu o dobanda promotionala de 14% pe an.
Blocajul existent pe piata creditelor alaturi de nevoia ridicata de resurse a transformat forta de vanzari a bancilor din "comercianti" de credite in distribuitori de fonduri de investitii.
Tintele de vanzari clar fixate si bine remunerate de catre banci au facut adevarate minuni in piata fondurilor mutuale anul acesta. Gratie retelelor de vanzari bancare, industria a inregistrat o crestere spectaculoasa a activelor de 60% pana la 1,5 mld. lei anul acesta. Principalele eforturi de vanzari s-au concentrat in jurul fondurilor monetare care au atras de la investitori 453,3 mil. lei din totalul intrarilor nete de 472 mil. lei (112,3 mil. euro) al industriei.
In primele luni ale 2009, miza diviziei de administrare a OTP Bank a fost fondul monetar OTP Comodis care a atras de la investitori aproape 60 de milioane lei net in primele cinci luni. In intervalul mai 2008-mai 2009, fondul OTP Comodis a marcat un randament de 13%, peste media sectorului. Performantele fondului monetar au adus societatii de administrare o crestere de 140% a activelor in 2009, pana la 101,7 mil. lei, si o crestere de peste 40% a numarului de investitori, pana la 609.
Ofensiva celor de la OTP nu se opreste aici. "Daca in vara anului trecut, fondurile OTP se distribuiau in 30 de unitati bancare, in mare parte cele din resedintele de judet, acum vrem sa extindem distributia de fonduri in toate cele peste 100 de unitati ale bancii", a continuat Cretu.
 
Pregatesc inca trei fonduri inchise
OTP Asset Management a ajuns al patrulea administrator de fonduri mutuale dupa valoarea activelor nete in primul an de functionare. In ultimul an, activele OTP au inregistrat o crestere de peste 280%.
Alaturi de fondul monetar si fondul cu capital garantat- unic pe piata locala- din portofoliul OTP Asset Management mai fac parte fondul diversificat OTP Balansis si OTP Avantis, produse care inca asteapta revenirea pietelor de capital.
In primavara, Catalin Iancu, directorul general al companiei, declara pentru Ziarul Financiar ca mizeaza pe o dublare a activelor pana la 97 de mil. lei pana la sfarsitul anului, insa aceasta tinta a fost depasita in mai putin de jumatate de an.
"Probabil ca vom ridica tinta pentru acest an, odata cu lansarea noilor produse si pe fondul vanzarilor bune pentru fondul monetar Comodis. Tinta pentru 2009 ar putea creste la peste 120 de milioane de lei" , a spus Catalin Iancu, directorul general al OTP AM.
In prezent, administratorul asteapta autorizarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru un fond inchis cu capital garantat care urmeaza sa fie listat la Bursa.
"Primul fond de acest tip, OTP Garantis, este un precursor al unei familii de fonduri. In functie de conditiile din piata si de interesul investitorilor, anul acesta vrem sa lansam doua sau trei noi fonduri din aceeasi categorie", a continuat Jianu.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO