Burse - Fonduri mutuale

Orban: Am putea lista 20% din Henri Coanda, sa atragem investitorii strategici

Orban: Am putea lista 20% din Henri Coanda, sa atragem investitorii strategici

Ludovic Orban

07.03.2008, 17:26 18

Pachetele de actiuni scoase la vanzare pe Bursa din Aeroportul International Henri Coanda si celelalte sapte companii pe care Ministerul Transportului intentioneaza sa le listeze ar putea fi majorate de la 5% la pana la maxim 20%, pentru atragerea investitorilor strategici, a declarat ministrul transporturilor, Ludovic Orban.
"Vrem sa majoram pachetele de actiuni listate, pentru ca investitorii strategici ar putea considera prea mica o participatie de 5%", a spus Ludovic Orban.
Potrivit Top 100 Cele Mai Valoroase Companii realizat de Ziarul Financiar anul trecut in colaborare cu casa de investitii Capital Partners, aeroportul Henri Coanda era evaluat la 890 de milioane de euro, in conditiile unei cifre de afaceri de 61,7 mil. euro realizata in 2006 si o marja de profit de aproape 40%.
Astfel, statul ar putea obtine circa 45 mil. euro din vanzarea pe Bursa a unui pachet de 5% din actiuni, iar majorarea ofertei la 20% din actiuni ar putea duce valoarea acesteia la un nivel record de 180 mil. euro.
Cea mai mare oferta publica derulata pana acum pe Bursa a fost cea a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias, care a strans circa 63 mil. euro in urma ofertei publice de la sfarsitul anului trecut.
Ieri au fost demarate procedurile pentru selectia intermediarului pentru listarea Aeroportului International Henri Coanda, data limita de depunere a ofertelor fiind 28 martie.
Pentru a lista aeroportul Henri Coanda, Guvernul trebuie insa sa anuleze mai intai hotararea de infiintare a Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Ministerul Transporturilor solicitand abrogarea actului, contestat in justitie, pentru a nu bloca vanzarea pe Bursa a unor actiuni din capitalul social al acestora.
Potrivit lui Orban, aceasta hotarare trebuia luata astazi, insa a fost amanata pentru saptamana viitoare.
De asemenea, pentru majorarea pachetului vandut de la 5% la 20% este necesara o noua hotarare de guvern, cea anterioara, din 2006, specificand vanzarea unui pachet de fix 5% din capitalul social pentru toate cele opt companii pe care Ministerul Transporturilor vrea sa le privatizeze.
Henri Coanda detine un capital social de aproape 40 de mil. euro (143 de milioane de lei), aferent unui numar de 14,3 milioane de actiuni.
Actionariatul companiei este compus din Ministerul Transporturilor, cu o participatie de 80% din actiuni si Fondul Proprietatea cu 20% din titluri.
Alaturi de aeroportul Henri Coanda urmeaza sa fie listate si aeroporturile Baneasa, Mihail Kogalniceanu din Constanta si Traian Vuia din Timisoara, precum si Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Maritime, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale.
"Si procedurile pentru aceste societati urmeaza sa fie demarate in urmatoarea perioada", a mai spus Orban.
Casa de avocatura selectata la mijlocul anului trecut pentru a furniza asistenta juridica pentru organizarea procedurilor de selectare a intermediarilor si pentru modificarea actelor constitutive ale societatilor din cadrul proiectului, precum si pentru consultanta cu privire la derularea procesului de listare, este Bostina si Asociatii. Casa de avocatura a mai participat la listarea companiei Transelectrica, transportatorul national de energie, si a producatorului de profil de aluminiu Alumil.

Aeroportul Henri Coanda in cifre:
Aeroportul a avut un trafic de 4,9 mil. pasageri anul trecut, in crestere cu peste 40%
Pentru anul 2008 este estimata o crestere cu 20-25% a numarului de pasageri
Cifra de afaceri estimata pentru 2008 este de circa 74 mil. euro, fata de un nivel de circa 71,5 mil. euro in 2007

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO