Burse - Fonduri mutuale

OMRO IFN, cu obligaţiuni listate la BVB, şi-a dublat plafonul de finanţare pentru IMM-uri, după ce a atras garanţii de 104 mil. lei de la Fondul European de Investiţii

Paul Panciu, director general OMRO

Paul Panciu, director general OMRO

Autor: Cristina Bellu

06.03.2023, 09:48 292

OMRO, instituţie financiară nebancară (IFN) care acordă finanţări IMM-urilor şi afacerilor locale din agricultură, a obţinut un plafon de garantare pentru un portofoliu de 104 mil. lei din partea Fondului European de Investiţii, în urma căruia va putea să finanţeze antreprenorii cu până la 50.000 euro, plafon dublu decât cel oferit în prezent prin garanţia EaSI.

Acest parteneriat, al doilea de acest tip după programul de susţinere a microfinanţării afacerilor EaSI, înseamnă pe lângă mărirea plafonului de creditare şi reducerea ratelor dobânzilor cu până la două puncte procentuale faţă de creditele standard.

„Înţelegem dificultăţile micilor antreprenori care rareori dispun sau sunt dispuşi să aducă garanţii materiale ca angajament pentru obţinerea unui microcredit, motiv pentru care ne bucurăm să putem veni în sprijinul lor cu oferte care să elimine garanţiile materiale”, spune Paul Panciu, director general OMRO.

Prezentă în piaţă din anul 2020, Filbo oferă credite de până la 60.000 de lei, pe perioade între 12 şi 36 de luni. Pentru a obţine finanţare, întreprinderile trebuie să aibă o activitate de cel puţin 12 luni şi nu mai mult de 10 angajaţi. În cazul creditelor pentru agricultură, fermierii trebuie să cultive cereale pe o suprafaţă de cel puţin 10 ha. 

„Statisticile din România arată că doar 0.2% din totalul microîntreprinderilor avansează la statutul de IMM, ceea ce plasează ţara noastră în coada clasamentului referitor la numărul IMM-urilor existente. Ne dorim să continuăm să ajutăm afacerile să traverseze cu bine perioadele dificile şi să crească, şi ne bucură că putem face acest lucru integrând tehnologia în procesele noastre interne”, adaugă Georgiana Andrei, Chief Financial Officer al Filbo.

La începutul anului, OMRO şi-a majorat capitalul social cu 3,3 mil. lei, operaţiunea realizându-se printr-o injecţie de capital de către acţionarul minoritar Helenos, un fond de investiţii paneuropean lansat cu suportul Fondului European de Investiţii şi a unor bănci comerciale cu rol sistemic în Uniunea Europeană.

Bondurile OMRO sunt listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti sub simbolurile OMRO25E şi OMRO26. Prima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 2 mil. euro, a debutat la BVB în 2020. A doua emisiune, cu o valoare de 10 mil. lei, a fost listată în mai 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO