Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la MEI acumuleaza Imotrust si Condmag

Olandezii de la MEI acumuleaza Imotrust si Condmag

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2008, 18:00 15

Fondul olandez de investitii Middle Europe Opportunity Fund (MEOF), administrat de Middle Europe Investment, si-a intensificat in ultimele zile achizitiile pe Bursa, cumparand peste 0,5 mil. titluri ale companiei imobiliare Imotrust Arad (ARCV), pentru care a platit circa 171.000 de lei (47.500 de euro).
Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 0,337 si 0,35 lei/actiune.
Un alt fond al companiei olandeze, MEI Roemenie en Bulgarije, a intrat in actionariatul companiei in luna noiembrie a anului trecut, cand a achizitionat un pachet de 5% din actiunile Imotrust.
Cumpararile din ultima perioada vin in contextul in care titlurile companiei imobiliare au inregistrat in ultimele luni una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa.
Astfel, de la inceputul lunii decembrie si pana in prezent, valoarea de piata a Imotrust a scazut de peste trei ori, ajungand ieri la nivelul de circa 30 mil. euro.
In ultimele luni, MEOF a mai achizitionat si circa 420.000 de actiuni ale constructorului de magistrale Condmag Brasov (COMI), pentru care a platit in total 336.000 de lei (circa 93.400 de euro). Pretul de achizitie a acestor titluri a variat intre 0,69 si 0,94 lei/actiune. Fondul strain a inceput sa cumpere actiuni Condmag inca de la inceputul acestui an, in ultimele saptamani acestea devenind tot mai dese.
In luna iulie a anului trecut, cand Bursa atingea maximele, MEI a vandut un pachet de 1,5 mil. actiuni Condmag la un pret de peste doua ori mai mare, respectiv de 2,06 lei/actiune. MEI a intrat in actionariatul companiei in urma cu doi ani de zile, cand a cumparat, prin intermediul fondurilor pe care le administreaza, un pachet de 5% din actiunile Condmag.
De la inceputul acestui an, actiunile Condmag s-au depreciat cu circa 50%, pe parcursul sedintei de ieri acestea fiind tranzactionate la un pret de 0,73 lei/actiune.
Fondul olandez a inceput in ultimele zile sa cumpere si actiuni Prospectiuni Bucuresti (PRSN), la un nivel de pret de circa 0,62 lei/actiune, pachetele fiind totusi nesemnificative. Aceasta in conditiile in care din luna ianuarie a acestui an, moment in care si-a constituit o participatie de 6,15% din companie, in ciuda scaderilor accentuate a titlurilor Prospectiuni in aceasta perioada, fondul nu a fost tentat sa intre la cumparare. Actiunile Prospectiuni s-au depreciat numai de la inceputul acestui an cu 50%, ajungand ieri la nivelul de 0,59 lei/actiune.
MEI mai detine pe piata din Romania un pachet de aproape 6% din actiunile Rompetrol Well Services (PTR), un pachet asemanator la Romcarbon Buzau, precum si pachete mai mici la Iproeb Bistrita (IPRU) si SIF Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO