Burse - Fonduri mutuale

Ofertele RRC si PTR sunt asteptate azi pe masa CNVM

Ofertele RRC si PTR sunt asteptate azi pe masa CNVM
19.11.2009, 23:08 25

Grupul Rompetrol trebuie sa depuna astazi la Comisia Nationala aValorilor Mobiliare (CNVM) documentatia aferenta ofertelor depreluare ale Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services(PTR), pentru a nu fi sanctionat de catre Comisie.

Rompetrol a solicitat marti CNVM sa mai prelungeasca o datatermenul de depunere a ofertelor cu 45 de zile, insa Comisia arespins miercuri cererea grupului.

Grupul Rompetrol a fost obligat de CNVM sa lanseze ofertepublice de preluare pentru participatiile minoritare ale RompetrolRafinare si Rompetrol Well Services inca din luna august, insa asolicitat mai multe amanari pentru realizarea documentatiei deoferta. Pe 22 octombrie, CNVM a respins rapoartele de evaluareinaintate de Rompetrol odata cu documentatia de oferta, pe motiv canu respectau in totalitate cerintele Comisiei. Pe de alta parte,CNVM a retras autorizatia evaluatorului ales de Rompetrol pentru oevaluare contestata in cadrul unei alte oferte de preluare derulatape RASDAQ.

Rompetrol a desemnat un nou evaluator din randul celor patrucompanii mari de audit de pe piata pentru a realiza noi evaluari sia solicitat o prelungire a termenului de depunere a ofertelor,ultimul termen acceptat de CNVM fiind 20 noiembrie.

Actiunile RRC au castigat ieri 2,2%, inchizand peste nivelul de0,07 lei, un nou maxim pentru acest an, in timp ce titlurile PTR auurcat cu 3%.

"Evolutia buna de astazi (ieri - n.a.) pe Rompetrol a tinut contcel mai probabil de oferta de maine (azi - n.a) pe care kazahiiurmeaza s-o faca investitorilor minoritari. Exista asteptarioptimiste in ceea ce priveste pretul de oferta, majoritateainvestitorilor asteptandu-se la un pret mai mare decat celinitial", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.

Investitorii de pe Bursa au solicitat insistent oferte publicede preluare pentru cele doua companii, inca de la inceputul anului,dupa ce grupul kazah KazMunaiGaz a cumparat pachetul majoritar algrupului Rompetrol de la Dinu Patriciu, in august 2007, preluandastfel si controlul indirect asupra Rompetrol Rafinare si RompetrolWell Services.

Speculatiile privind pretul din oferta RRC au fost unul dintrecele mai mari pariuri de pe Bursa in acest an, urcand pretulactiunilor cu peste 270%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO