Ofertele RRC si PTR sunt asteptate azi pe masa CNVM

Autor: Andrei Chirileasa 19.11.2009

Grupul Rompetrol trebuie sa depuna astazi la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) documentatia aferenta ofertelor de preluare ale Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), pentru a nu fi sanctionat de catre Comisie.

Rompetrol a solicitat marti CNVM sa mai prelungeasca o data termenul de depunere a ofertelor cu 45 de zile, insa Comisia a respins miercuri cererea grupului.

Grupul Rompetrol a fost obligat de CNVM sa lanseze oferte publice de preluare pentru participatiile minoritare ale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services inca din luna august, insa a solicitat mai multe amanari pentru realizarea documentatiei de oferta. Pe 22 octombrie, CNVM a respins rapoartele de evaluare inaintate de Rompetrol odata cu documentatia de oferta, pe motiv ca nu respectau in totalitate cerintele Comisiei. Pe de alta parte, CNVM a retras autorizatia evaluatorului ales de Rompetrol pentru o evaluare contestata in cadrul unei alte oferte de preluare derulata pe RASDAQ.

Rompetrol a desemnat un nou evaluator din randul celor patru companii mari de audit de pe piata pentru a realiza noi evaluari si a solicitat o prelungire a termenului de depunere a ofertelor, ultimul termen acceptat de CNVM fiind 20 noiembrie.

Actiunile RRC au castigat ieri 2,2%, inchizand peste nivelul de 0,07 lei, un nou maxim pentru acest an, in timp ce titlurile PTR au urcat cu 3%.

"Evolutia buna de astazi (ieri - n.a.) pe Rompetrol a tinut cont cel mai probabil de oferta de maine (azi - n.a) pe care kazahii urmeaza s-o faca investitorilor minoritari. Exista asteptari optimiste in ceea ce priveste pretul de oferta, majoritatea investitorilor asteptandu-se la un pret mai mare decat cel initial", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.

Investitorii de pe Bursa au solicitat insistent oferte publice de preluare pentru cele doua companii, inca de la inceputul anului, dupa ce grupul kazah KazMunaiGaz a cumparat pachetul majoritar al grupului Rompetrol de la Dinu Patriciu, in august 2007, preluand astfel si controlul indirect asupra Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services.

Speculatiile privind pretul din oferta RRC au fost unul dintre cele mai mari pariuri de pe Bursa in acest an, urcand pretul actiunilor cu peste 270%.