Burse - Fonduri mutuale

Oferta redusa de pe Bursa locala ii determina pe investitorii romani sa caute oportunitati in afara

25.10.2006, 13:04 25

Alternativele reduse de plasament de pe piata de capital romaneasca ii determina pe tot mai multi investitori sa caute oportunitati de investitii pe pietele externe.
Iar apetitul in crestere al investitorilor romani pentru pietele de capital din "afara" se vede si in "conturile" celor care ofera posibilitatea tranzactionarii pe unele din principalele burse ale lumii.
Societatea de brokeraj WBS Romania a ajuns sa aiba in prezent 200 de clienti care tranzactioneaza pe pietele externe, dupa ce in urma cu doi ani, nu avea mai mult de 5 astfel de clienti. Conducerea firmei de consultanta KTD Invest spune ca in fiecare saptamana este contactata de investitori interesati de achizitii pe alte burse decat cea locala, iar una din cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, Vanguard, a anuntat recent ca va oferi investitorilor posibilitatea tranzactionarii pe Bursa din Sofia.
Investitorii romani nu pot tranzactiona in prezent pe pietele externe decat printr-un broker strain autorizat pe acele piete, chiar daca legislatia permite si brokerilor romani sa plaseze ordine pe acele burse. De aceea, societatile de la noi ofera posibilitatea tranzactionarii pe pietele internationale prin intermediul unei colaborari cu parteneri straini. WBS Romania este o filiala a WBS Holding, broker autorizat la Londra, KTD Invest "lucreaza" cu banca de investitii SaxoBank, in timp ce Vanguard are drept partener un broker autorizat pe piata din Bulgaria.
Cei interesati sa cumpere titluri pe alte piete mai pot face acest lucru si prin intermediul brokerilor de la Raiffeisen care lucreaza cu Raiffeisen Centrobank din Austria.
O alta societate de brokeraj, recent infiintata, Maxwell Rand Securities International, parte a societatii de investitii americane Maxwell Rand Inc., a anuntat ca va oferi de la inceputul anului viitor posibilitatea tranzactionarii pe pietele externe.
La fel ca si in situatia tranzactiilor pe piata romaneasca, un investitor interesat de plasamente pe celelalte piete ale lumii, trebuie mai intai sa-si deschida un cont. La WBS, suma minima pentru deschiderea unui cont este de 5.000 de dolari, in cazul KTD Invest, suma minima este de 2.000 de dolari, dar aceasta nu va oferi accesul decat la tranzactionarea pe valute si indici bursieri, in timp ce pentru accesul complet la toata gama de produse, inclusiv actiuni sau instrumente financiare derivate, contul minim e de 10.000 de dolari. Serviciul Vanguard de tranzactionare pe Bursa din Sofia va putea fi accesat de cei care depun o suma minima de 10.000 de lei in cont.
Care sunt totusi avantajele unei investitii pe bursele externe?
Pe langa oferta extrem de larga atat la nivelul emitentilor, cat si al produselor, brokerii spun ca investitorii sunt atrasi in principal de faptul ca pot tranzactiona si in marja, adica cu bani imprumutati de la broker, ceea ce le permite ca la variatii mici de pret sa obtina castiguri mari.
Bineinteles, daca variantiile sunt invers fata de asteptarile lor, pierderile vor fi la fel de mari. De aceea, tranzactiile in marja constituie si unul din principalele riscuri pentru investitori.
Si pe piata de capital romaneasca, odata cu adoptarea Codului bursier, investitorii vor putea sa faca tranzactii in marja, majoritatea brokerilor pregatindu-se sa ofere clientilor imprumuturi pentru achizitia de actiuni.
Totusi, garantia de 50% care va fi ceruta de brokeri este foarte mare fata de cele cerute de brokerii de pe pietele dezvoltate, unde marja se situeaza de cele mai multe ori la 10-20% din valoarea actiunilor.
"Daca tranzactioneaza in marja, poti sa castigi 500% intr-o zi, dar in acelasi timp poti pierde toti banii", rezuma situatia Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS. Marja acordata de acesti brokeri variaza intre 5% si 50%.
Sima spune ca nivelul marjei nu este acordat in functie de suma pe care este clientul dispus sa o investeasca, ci de cunostintele pe care acel investitor le are despre ce inseamna plasamentele pe pietele externe, despre produsele in care este interesat sa-si plaseze banii.
"Scopul e sa-l pastrezi de client, nu sa-si piarda banii si sa-ti plece", spune Cristian Sima.
Potrivit sefului de la KTD Invest, cei care sunt interesati de tranzactii pe pietele externe sunt totusi, in general, investitori cu experienta care inteleg bine riscurile pe care si le asuma.
"Cei mai multi sunt investitori cu capul pe umeri, nu sunt aventurieri. Vor sa tranzactioneze si pe pietele din afara pentru ca simt ca se plafoneaza pe bursa romaneasca. Sunt constienti ca e mai greu si de aceea incep initial cu sume mai mici", a precizat Iulian Panait, presedintele KTD Invest, societate care ofera posibilitatea tranzactionarii numai pe pietele mature, cum sunt cea americana sau londoneza, nu insa si pe pietele din regiune, cum sunt cele din Cehia, Polonia si Ungaria.
Un alt avantaj al pietelor externe il constituie faptul ca comisioanele de tranzactionare sunt mici, diferind in functie de tipul de valori mobiliare.
Pentru actiuni, comisioanele sunt de exemplu in jurul a 0,1-0,15%, dar nu mai putin de 20 dolari/tranzactie, potrivit lui Iulian Panait.
Totodata, pe pietele din afara, investitorii pot sa castige si pe scaderea actiunilor, nu doar pe crestere, prin intermediul vanzarilor in lipsa, care nu se pot realiza in prezent pe bursa romaneasca. Bursa de la noi a anuntat ca urmeaza sa lanseze in viitor si aceste vanzari in lipsa.
Oficialii Vanguard, care au oferit cel mai recent un serviciu de tranzactionare pe o piata externa, spun ca au facut acest lucru in primul rand pentru ca exista cerere din partea clientilor pentru alternative de plasament.
"Cererea este pentru alternative investitionale. Atat timp cat pe piata romaneasca sunt cam aceiasi emitenti la fel ca in urma cu un an, este important ca investitorii sa aiba o oferta larga de unde sa poata alege", a declarat Mihaela Baciu, presedintele societatii de brokeraj Vanguard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO