Burse - Fonduri mutuale

Octavian Molnar, IFB: A fost o corectie asteptata

29.02.2008, 17:50 35

Unii brokeri sunt de parere ca Bursa nu s-a desprins inca de cele internationale, iar evolutia acesteia va depinde si de informatiile venite din afara.
"Daca americanii dau vesti proaste, nici noi nu putem s-o ducem bine, pentru ca inca nu suntem decuplati de restul pietelor externe", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Actiunile SIF s-au mai corectat ieri cu 1%, dupa ce miercuri pierdusera 2,2%, scaderi care erau de asteptat, spun insa brokerii, dupa ce in cele patru zile precedente aceste titluri s-au apreciat cu 16%.
"A fost o corectie asteptata. Practic piata
s-a intors in sedinta precedenta, cand indicele BET-FI a lovit pragul de 65.000 de puncte. Cred ca daca in urmatoarea perioada acest prag va fi depasit, putem spune ca s-a intrat pe un trend ascendent", este de parere Molnar.
Actiunile europene inregistrau spre sfarsitul zilei scaderi de circa 1%, dupa ce rapoarte guvernamentale au relevat ca economia americana a inregistrat in ultimul trimestru o crestere de 0,6%, mai mica decat cea asteptata de analisti, de 0,8%.
Indicele german DAX pierdea 1,1%, indicele francez CAC 40 se afla pe minus cu 1,6%, iar indicele FTSE 100 din Marea Britanie inregistra o scadere de 1,1%.
Brokerii spun ca rezultatele pe care Erste Bank urmeaza sa le raporteze astazi ar putea influenta evolutia SIF-urilor, dat fiind faptul ca o parte importanta din profitul acesteia provine de la BCR, la care SIF-urile detin participatii importante.
Ieri, titlurile Erste Bank (EBS) au fost printre putinele care au inregistrat aprecieri, acestea castigand pe Bursa 0,7%.
Titlurile Dafora Medias (DAFR) au debutat ieri la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti cu o crestere de 3,6%, pana in prezent acestea fiind tranzactionate pe piata RASDAQ. Cele mai tranzactionate au fost ieri actiunile SIF Banat-Crisana, in scadere cu 1,7% pe un rulaj de 1,3 mil. euro (4,8 mil. lei). Indicele BET a pierdut 1,1%, dupa ce Rompetrol Rafinare si Petrom s-au corectat cu 1,1% si respectiv 1%, iar titlurile Bancii Transilvania au pierdut 2%, respectiv cele ale BRD au scazut cu 1%. "Eu mizez pe o crestere a pietei cat si a volumelor in urmatoarea saptamana, pentru ca incetul cu incetul lumea castiga incredere si incep sa intre si bani de afara", spune Molnar.
El a precizat ca un semnal important care ar putea scoate piata din amorteala ar putea fi dat de rezolvarea unora dintre problemele la nivel macroeconomic, cum ar fi o incetinire a inflatiei, asteptata de Banca Centrala din trimestrul al doilea.
"Rezultatele companiilor nu par sa fie rele si nici perspectivele de crestere ale bancilor si sectorului de constructii. Fondurile, care investesc pe termen mai lung, sunt interesate mai mult de rezultatele operationale ale companiilor, care sunt destul de bune, chiar daca pe partea financiara unele au probleme", a conchis Octavian Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO