Burse - Fonduri mutuale

O prima corectie dupa cresterile din ultima perioada

04.06.2008, 20:25 12

Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri 1,1%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii, BET, a scazut si el cu 1,3%. Societatile de investitii financiare au reusit sa inregistreze o apreciere usoara in conditiile in care piata a scazut, indicele BET-FI crescand cu circa 0,2%.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 11,3 mil. euro (40,8 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a avut un rulaj de 2,4 mil. euro (circa 8,7 mil. lei), unul dintre cele mai mari din ultima perioada.
Titlurile BRD SocGen (BRD) au inregistrat ieri cea mai mare lichiditate din piata, de 2,5 mil. euro (9,2 mil. lei), in vreme ce Banca Transilvania (TLV) a atins un rulaj de 0,8 mil. euro (3 mil. lei).
SIF Oltenia (SIF5) a cumparat ieri un pachet de 300.000 de actiuni BRD pentru care a platit 6,9 mil. lei (1,91 mil. euro).
Amonil (AMO), una dintre vedetele ultimelor sedinte, a pierdut ieri 5,3%, pe fondul unui rulaj de 0,6 mil. euro (2,3 mil. lei), in vreme ce actiunile Azomures (AZO) au pierdut in sedinta trecuta aproape 9%, pe un rulaj de 237.000 de euro (0,8 mil. lei).
"Societatile care au crescut puternic in ultima perioada nu cred ca vor reusi sa mentina acest trend si in continuare, urmand sa inregistreze cel mai probabil corectii la fel de puternice ca si cresterile de saptamana trecuta", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
Potrivit datelor Eurostat, cresterea economica de 8,2% inregistrata de Romania in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, a fost de peste trei ori mai mare decat media din Uniunea Europeana si se situeaza pe pozitia a doua intr-un clasament format din statele UE, dupa Slovacia. Stirea este una cat se poate de favorabila pentru piata de capital din Romania, brokerii fiind de parere ca aceasta va ajuta la readucerea investitorilor straini pe Bursa.
Pe pietele externe pretul petrolului a continuat sa scada si ieri, pe fondul temerilor legate de reducerea cererii globale de produse petroliere, aceste asteptari dovedindu-se mai puternice decat perspectiva ca sezonul furtunilor ar putea ameninta oferta.
De saptamana viitoare se va prelungi si programul de tranzactionare de la Bursa cu doua ore, noul orar urmand sa fie valabil atat pentru piata spot, cat si pentru piata derivatelor. Prin prelungirea orarului de tranzactionare, Bursa de Valori Bucuresti se aliniaza la programul majoritatii burselor internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO