Burse - Fonduri mutuale

Necula: Un imprumut extern ar trezi interesul investitorilor

Necula: Un imprumut extern ar trezi interesul investitorilor
09.03.2009, 18:33 52

Bursa a deschis saptamana in scadere, cea mai mare corectie din piata la nivelul indicatorilor, de aproape 4%, fiind consemnata de indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare. Indicele BET al celor mai lichide companii a coborat cu 2,6% fata de referinta, sub pragul suport de 2.000 de puncte.

Scaderile s-au accentuat in finalul sedintei, care a coincis cu discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament care s-a referit si la necesitatea unui imprumut de la FMI.
Brokerii sunt de parere ca un eventual imprumut extern din partea Romaniei ar putea trezi interesul investitorilor pentru piata de capital. "Un eventual acord cu institutii financiare de creditare internatioanla se va simti in piata, investitorii fiind tentati sa intre la cumparare. Nu cred insa ca un astfel de acord va elimina riscurile din piata si astfel investitorii care se vor hotari sa intre la cumparare nu cred ca o vor face cu toti banii. Acest lucru se va intampla in timp, pe masura ce situatia pe pietele internationale se va stabiliza, iar perspectivele economice interne vor fi bune", a declarat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction. La categoria SIF-uri corectiile au variat intre 3,4%, in cazul titlurilor SIF Oltenia (SIF5) si 6,4%, in cazul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1), in vreme ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate dintre societatile financiare, cu un volum de 3,5 milioane de titluri si un rulaj de 0,812 mil. lei.
Alaturi de societatile financiare, printre cele mai afectate companii din piata au fost si societatile din sectorul bancar. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au consemnat un declin de 5,3%, coborand la pretul de 0,625 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat o pierdere ceva mai temperata, de 2,5%, atingand un pret de 0,08 lei/actiune. Actiunile BRD au coborat cu 1,1%.
In sectorul energetic, cele mai mari scaderi au fost inregistrate de companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), cu corectii de 4,4% si respectiv 4%. Societatile de utilitati au consemnat corectii mai temperate decat companiile petroliere, astfel titlurile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 2,3% si respectiv 0,5%.
Evolutiile negative ale companiilor din sectorul energetic au tras in jos indicele de profil BET-NG, cu 2,8%, pana la nivelul de 309 puncte.
"In momentul de fata Bursei ii lipseste capacitatea de a atrage investitori si ne confruntam cu un dezinteres pentru piata locala de capital. In urmatoarea perioada cred ca ne vom confrunta cu un numar tot mai mic de investitori care vor intra la cumparare, preferand insa sa astepte si sa-si securizeze lichiditatile. Cu toate acestea, anul acesta se poate transforma intr-un an al acumularii. Fenomenul va fi unul foarte simplu, pentru ca cei care au intrat pana acum in piata si au acumulat actiuni vor astepta, fiind tentati sa le pastreze. Acest lucru va creste pretul", a adaugat Necula.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 30,2 mil. lei, peste 20 de mil. de lei reprezentand tranzctii desfasurate pe piata RASDAQ, in cadrul ofertei publice de rascumparare a actiunilor proprii derulata de Picon Bucuresti (PICO).
Pe plan extern, principalele piete externe au inregistrat evolutii asema-natoare cu Bursa de la Bucuresti, in-dicele paneuropean Euro Stoxx 50 consemnand un declin de 0,5%, urmat de scaderea indicatorul francez CAC 40, cu 0,3%.
Indicatorul german DAX consemna spre inchidere un avans de 0,2%, in vreme ce indicele britanic FTSE 100 cobora cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO