Burse - Fonduri mutuale

Ne-au batut bulgarii si la fonduri mutuale

26.11.2007, 20:08 20

Piata locala a fondurilor deschise de investitii ocupa locul al patrulea in Europa Centrala si Est dupa ritmul de crestere a activelor in primele sase luni ale anului, cu un avans de peste 33%, potrivit statisticii semestriale realizate de European Fund and Asset Management Association (EFAMA).
Bulgarii si polonezii sunt performerii regiunii cu o rata de crestere a activelor fondurilor mutuale de 80%, respectiv de aproximativ 44% in primele sase luni ale anului.
In Bulgaria, industria fondurilor deschise a atins pragul de 289,8 mil. euro, in timp ce fondurile mutuale din Polonia insumau in primul semestru active de 31,8 mld. euro.
Pe piata romaneasca, cele 33 de fonduri deschise de investitii insumau active de 247,9 mil. euro la sfarsitul lunii iunie, cu 33,3% mai mult decat la sfarsitul anului trecut.
Ungaria se situeaza pe locul al treilea, din punct de vedere al cresterii, cu o rata de crestere a activelor fondurilor mutuale de 37,6% pana la 8,7 mld. euro la sfarsitul lunii iunie. In Slovacia, industria fondurilor deschise a crescut cu peste 17%, in timp ce activele fondurilor deschise din Cehia au suferit o depreciere de 3,5%, pana la 5,4 mld. euro in acelasi interval.
Piata locala rateaza podiumul nu doar din perspectiva ratei de crestere si a volumului de active, dar si dupa numarul fondurilor deschise de investitii care activeaza in industrie.
In primul semestru, ungurii detineau 232 de fonduri mutuale, cele mai numeroase din Europa Centrala si de Est, si de sapte ori mai mult decat romanii. Industria poloneza numara 160 de fonduri deschise, in timp ce piata ceha atingea pragul de 80 de fonduri deschise.
Pe pietele mature, cum ar fi cele din Austria, Germania, Spania sau Italia, numarul fondurilor deschise depaseste o mie, activele urcand pana la sute de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO