Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, EstInvest: Factorul psihologic primeaza, incertitudine pe linie la Bursa

Murgoci, EstInvest: Factorul psihologic primeaza, incertitudine pe linie la Bursa
28.01.2009, 19:43 28

"Evolutia de la Bursa este strict dictata de factorul psihologic al investitorilor. Nu se mai ia in considerare nicio analiza, iar decizia de vanzare nu se mai fundamenteaza pe rezultatele companiilor. Este o incertitudine mare in piata, iar amalgamul de stiri negative bulverseaza investitorii", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare de la societatea de brokeraj EstInvest.

Cele mai mari scaderi au fost consemnate in sectorul financiar, societatile financiare pierzand la finalul sedintei 3,7% la nivelul indicelui BET-FI. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare pierdere, de 8,7%, pe fondul cresterii ordinelor de vanzare care au ramas fara cumparatori, coborand astfel la pretul de 0,411 lei/actiune.
In top au urmat scaderile SIF Muntenia (SIF4) cu 4,7%, SIF Banat-Crisana (SIF1) cu 2,3%, SIF Oltenia (SIF5) cu 1,9%, cea mai mica corectie fiind consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 1,2%, care au coborat la pretul de 0,251 lei/actiune.
De asemenea societatile din sectorul bancar au pierdut masiv in sedinta de ieri, titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si ale Bancii Transilvania (TLV) inregistrand scaderi de 12% si respectiv 5,5%.
Titlurile BRD pierdeau la finalul sedintei 4,4%, atingand un pret de 6,45 lei/actiune.
"Cred ca reintrarea la tranzactionare a Bancii Transilvania a dezamagit investitorii, scaderea brusca a titlurilor nefiind anticipata pe deplin de acestia. De asemenea scaderea pietei a fost determinata si de vestea unei posibile fraude la Broker, piata reactionand negativ in special pe indicele BET-FI, legatura fiind bineinteles una stric psihologica. In vremuri in care evolutiile bursiere sunt dictate psihologic, orice scenariu e posibil pe Bursa", a adaugat Murgoci.
Spre deosebire de evolutia de la Bucuresti, pietele europene au inregistrat cresteri in sedinta de ieri, spre finalul zilei, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele german DAX, care urca cu 3,9%.
De asemenea, indicele francez CAC 40 si indicele britanic FTSE 100 urcau cu 3,1% si respectiv 2,5%. Astfel la nivel paneuropean, cresterea pe indicele Euro Stoxx 50 era de 3,5%.
"Nu putem vorbi de o recorelare cu pietele externe. Iar in perioada imediat urmatoare cred ca stirile interne vor conta mai mult. Un eventual acord cu FMI ar putea readuce putin increderea printre investitori, dar politicul scartaie in momentul de fata. De asemenea intarzierea adoptarii bugetului creste incertitudinea printre investitori", a continuat Murgoci.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 46,2 mil. lei (10,9 mil euro), cele mai mari tranzactii fiind desfasurate insa pe piata RASDAQ, respectiv 31 mil. lei (7,3 mil. euro). Si in sedinta de ieri, printre cele mai tranzactionate actiuni s-au numarat titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP).
Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o corectie de 2,3%, in timp ce titlurile Petrom au coborat cu 0,6%, pana la pretul de 0,164 lei/actiune.
"Nu se poate vorbi de o stabilizare a pietei, iar acest lucru este greu de estimat acum. Nu exista absolut niciun factor care sa indice acest lucru. In continuare ma astept la fluctuatii ale pietei, evolutia acesteia fiind semnificativ influentata de orice stire despre starea economiei", a incheiat Murgoci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO