Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley si MEI au cumparat 10% din Romcab pentru 1,78 milioane de euro

07.11.2007, 18:25 35

Un fond al bancii americane de investitii Morgan Stanley si fondul olandez MEI au cumparat cate o participatie de 5% din producatorul de cabluri electrice Romcab Targu-Mures (MCAB).
Un pachet de 10,7% din actiunile Romcab a fost transferat ieri pe bursa RASDAQ prin intermediul unor tranzactii de 6 mil. lei (1,78 mil. euro), printre vanzatori aflandu-se si actionarul majoritar, firma Sadalbari SRL, potrivit unor surse din piata.
Actiunile Romcab au crescut in ultima saptamana de peste trei ori, capitalizarea companiei urcand la 16,5 mil. euro.
Romcab Targu-Mures, care a trecut in ultimii ani printr-un proces de reorganizare judiciara, a intrat in ultima perioada in vizorul unor fonduri de investitii, potrivit unor surse din piata.
Compania a raportat in primul semestru un profit net de 1,44 mil. lei (430.000 de euro), de noua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care cifra de afaceri s-a majorat cu 1%, la 23 mil. lei (6,9 mil. euro).
Romcab si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 58,8 mil. lei (17,3 mil. euro), cu 23% mai mare decat cea realizata anul trecut. Compania estimeaza ca va obtine in acest an un profit de 0,8 mil. euro, cu 86% peste castigul obtinut in 2006.
Potrivit unor surse din piata, Romcab este o investitie atractiva si din punct de vedere imobiliar, compania detinand o suprafata importanta de teren in centrul orasului Targu-Mures. Activele totale ale companiei se ridicau la sfarsitul lunii iunie la 105,6 mil. lei (31,5 mil. euro), potrivit bilantului, din care valoarea activelor imobilizate era de 57,3 mil. lei (17,1 mil. euro). Compania si-a reevaluat activele la sfarsitul anului trecut. Datoriile totale ale companiei la sfarsitul primului semestru erau de 48,7 mil. lei (14,5 mil. euro).
Romcab se afla in reorganizare judiciara de la finele lui 2004 din cauza asumarii de garantii pentru firmele care faceau parte din Grupul Paneuro, fostul actionar majoritar. Conform statisticilor, doar 10% din companiile aflate in reorganizare reusesc sa se salveze de la faliment.
Compania a intrat anul acesta sub administrarea firmei Sadalbari SRL, controlata de omul de afaceri Zoltan Prosszer, care controleaza si pachetul majoritar de 85,8% din actiuni.
Principalul actionar minoritar al companiei este Daniel Tepes, seful societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare, care a fost raportat la sfarsitul lunii octombrie cu peste 5% din actiuni. Morgan Stanley se afla in negocieri pentru preluarea HTI Valori Mobiliare, tranzactia fiind in avizare la CNVM.
Morgan Stanley a mai cumparat la inceputul anului un pachet de 5% din actiunile companiei Imotrust Arad (ARCV) cu operatiuni in sectorul imobiliar. De asemenea, fondurile Morgan Stanley detin pachete de actiuni la SIF-uri.
Fondul olandez MEI este unul dintre cele mai active de pe piata de capital romaneasca, avand investitii de peste 100 mil. euro. MEI detine pachete semnificative de actiuni la mai multe companii listate pe Bursa sau pe RASDAQ, cum ar fi Prospectiuni Bucuresti, Imotrust Arad si Condmag Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO