Burse - Fonduri mutuale

Moldovan, Broker: Nu vad logica in aprecierile de 15% de pe Bursa

Moldovan, Broker: Nu vad logica in aprecierile de 15% de pe Bursa
11.06.2009, 18:43 22

Bursa a inregistrat ieri o evolutie incerta si, dupa ce a coborat in deschidere cu aproape 2%, pe final piata a recuperat si a inchis cu un avans de 1,3% pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata. Societatile financiare nu au reusit sa se mentina pe plus, indicele BET-FI coborand cu 0,5%.

In lipsa unui interes ridicat pentru titlurile lichide cuprinse de indicii BET si BET-FI, investitorii si-au indreptat atentia catre alte titluri, precum Amonil (AMO), Antibiotice (ATB) sau Altur (ALT), aceste actiuni inregistrand cresteri de aproape 15% fata de referinta. Brokerii apreciaza ca tranzactiile pe aceste titluri sunt exclusiv speculative, neexistand o logica pentru cresterile puternice inregistrate de acestea.
"Nu vad nimic logic in aprecierile puternice pe aceste titluri din ultimele sedinte. Sunt pur tranzactii speculative, datele pentru acesti emitenti nejustificand cresteri atat de mari. Cred ca tonul a fost dat de un investitor mare care a dorit sa-si majoreze participatia pe aceste titluri si apoi au urmat speculatorii. Interesul pentru aceste societati este ridicat in conditiile in care pentru restul emitentilor s-a instalat un oarecare dezinteres general", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii Broker Cluj.
La categoria societatilor financiare, singurele titluri care au reusit sa inchida sedinta de ieri pe plus au fost SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 1,6% peste referinta, la pretul de 0,93 lei/actiune. Restul SIF-urilor au marcat corectii medii de 1%, cea mai mare scadere fiind inregistrata de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu aproape 2% sub referinta.
Spre deosebire de SIF-uri, societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat cresteri, de 1,8% si respectiv 4,3%.
"E greu de spus cat vor dura cresterile pe aceste societati. Depinde de cum evolueaza pretul, si speculatorii ar putea rezista tentatiei sa iasa sa marcheze profitul daca strile pozitive alimenteaza piata. In conditiile in care incep sa se inregistreze corectii in piata, cred ca speculatorii nu vor ezita sa iasa, ceea ce ar putea genera un val de scaderi", a adaugat Moldovan.
Titlurile Amonil au fost si printre cele mai tranzactionate actiuni din piata din sedinta de ieri, cu un volum de peste 17 milioane de titluri, in top urmand actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Azomures (AZO). Actiunile companiei petroliere au inregistat o corectie modesta de 0,2%, in vreme ce titlurile producatorului chimic au urcat cu 5,1%.
Tot in sectorul chimic, titlurile Amonil s-au apreciat cu 14,7%, cea mai mare crestere din sedinta de ieri, in vreme ce in sectorul farma cel mai mare avans l-au consemnat actiunile Antibiotice (ATB), care au urcat cu 11,9%.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat cresteri modeste, de 0,8% si respectiv 0,3%.
"Chiar si cu atatea tranzactii speculative lichiditatea pietei locale ramane intr-adevar o problema pentru Bursa de la Bucuresti. Inregistram valori mult prea scazute, chiar si in comparatie cu alte piete din regiune. Cu toate acestea, nu vad nicio rezolvare pe termen scurt. O crestere a lichiditatii ar putea duce si la o majorare a numarului strainilor din piata, principalul motiv pentru care acestia prefera sa intre in piata fiind potentialul considerabil al pietei locale de majorare a profiturilor", a incheiat Moldovan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO