Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii preseaza pentru un pret mare la Rompetrol: Oricum ai lua-o, iese peste 0,1 lei/actiune

Minoritarii preseaza pentru un pret mare la Rompetrol: Oricum ai lua-o, iese peste 0,1 lei/actiune
07.10.2009, 00:00 26

Reprezentantii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital(AIPC) sunt de parere ca atat valoarea tranzactiei prin care firmaKazMunaiGaz a preluat compania-mama a Rompetrol Rafinare, RompetrolGroup, cat si raportul de conversie in actiuni a obligatiunilordetinute de stat la Rompetrol Rafinare indica faptul ca pretul dinoferta de preluare pe care kazahii trebuie sa-l ofere actionarilorminoritari ar trebui sa fie mai mare de 0,1 lei/actiune.

"Oricum ai lua-o, rezulta un pret minim in cadrul oferteiRompetrol Rafinare de peste 0,1 lei/actiune", spune Dumitru Beze,presedintele AIPC.

Asociatia are circa 200 de membri, printre care se numara sifonduri de investitii straine, iar valoarea portofoliilor acestoradepaseste 50 mil. euro, potrivit lui Beze.

Ieri, actiunile Rompetrol Rafinare se tranzactionau la un pretde circa 0,06 lei/titlu, nivel la care capitalizarea companiei estede 433,7 mil. dolari.

Ce argumente au investitorii

Dupa preluarea integrala a Rompetrol Group de catre KazMunaiGaz,kazahii detin 75% din Rompetrol Rafinare, pachet care valoreaza peBursa 325 mil. dolari la preturile actuale. KazMunaiGaz a platit in2007 circa 2,1 mld. dolari pe 75% din actiunile grupuluiRompetrol.

Comparand cele doua valori, rezulta ca Rompetrol Rafinare arreprezenta doar 15,47% din valoarea Rompetrol Group. Aceasta inconditiile in care firma romaneasca este cea mai importanta dincadrul Rompetrol, contribuind cu circa 50% la afacerile grupului in2007, an in care a avut loc transferul pachetului majoritar alRompetrol Group. Dinu Patriciu le-a vandut kazahilor si restul de25% din actiunile grupului la mijlocul acestui an intr-o tranzactiea carei valoare nu a fost facuta publica.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut pe 9septembrie ca documentatia ofertelor de preluare ale RompetrolRafinare si Rompetrol Well Services sa contina date privind pretulpe care grupul KazMunaiGaz l-a platit in cadrul celor douatranzactii prin care a preluat compania-mama a RompetrolRafinare.

Termenul de o luna pe care kazahii il au ca sa depuna oferteleexpira vineri, 9 octombrie.

Reprezentantii KazMunaiGaz au declarat recent ca vor rascumparaanul viitor obligatiunile emise de stat in valoare de 600 mil.dolari care vor ajunge la scadenta in 2010.

Reprezentantii AIPC spun ca plata obligatiunilor convertibile inactiuni reprezinta in fapt o investitie in companie la un pret deconversie de cel putin 0,1 lei/actiune, conform intelegerii dintreRompetrol Rafinare si statul roman, pret care depaseste cu 66% pecel actual din piata al acestor titluri, de circa 0,06lei/actiune.

Dumitru Beze spune ca daca statul converteste obligatiunile sidevine actionar majoritar, atunci o face la un pret de minim 0,1lei/actiune, iar daca kazahii decid sa plateasca datoria, asa cums-au angajat, acest lucru ar insemna ca acestia evalueaza actiunileRompetrol Rafinare la mai mult de 0,1 lei/actiune.

CNVM a cerut ca rapoartele de evaluare pentru ofertele publiceale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services sa se faca decatre evaluatori independenti in conformitate cu standardeleinternationale de evaluare, din care va rezulta ce pret vor primiactionarii minoritari ai acestor companii.

Olandezii de la MEI evalueaza actiunile PTR la 1leu

Fondul olandez de investitii MEI, cel mai mare actionar alcompaniei Rompetrol Well Services (PTR), cealalta companie la carekazahii trebuie sa deruleze oferta de preluare, sustine ca oeventuala oferta de preluare la un pret mai mic de 1 leu/actiune arfi nerezonabila. Ieri, actiunile PTR au sarit pe Bursa cu 15%,inchizand la 0,433 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO